De vrijdagmarkt kan deze week heropenen, maar dan enkel op de Augustijnenlaan. © Hans Otten

Grootste markt van regio opent in kleine beurtrol met maximaal vijftig kramen

De wekelijkse vrijdagmarkt van Herentals gaat eind deze week opnieuw van start in een beperkte opstelling. Door een tweewekelijkse beurtrol houdt het stadsbestuur zich aan maximaal vijftig kramen.

De stad Herentals had een ingenieus plan bedacht om de grootste weekmarkt van de Kempen toch grotendeels ongeschonden te laten plaatsvinden: ze opsplitsen in twee blokken van vijftig kramen en die ver genoeg van elkaar op de Augustijnenlaan op te stellen. Maar toen gouverneur Cathy Berx dat plan vorige week naar de prullenmand verwees, legde het stadsbestuur het marktcomité een aantal alternatieve opties voor.

Daaruit is een tweewekelijkse beurtrol naar voor geschoven. De markt staat op 29 mei met vijftig kramen uitsluitend opgesteld op beide wegdelen van de Augustijnenlaan tussen het Hofkwartier en de inrit naar Delhaize. “Zo kunnen marktbezoekers door de wandelrichting te volgen een lus maken en hoeven ze elkaar niet te kruisen. Er is ook voldoende ruimte om de kramen met de nodige afstand van elkaar te plaatsen”, klinkt het. Een week later bevolken andere handelaars de marktruimte. Er is gekeken dat het aanbod aan koopwaar iedere week ongeveer gelijk gevarieerd is.