De zwaargewonde neven Y. werden in de nacht van 24 mei 2019 achtergelaten aan het Erasmusziekenhuis in Borgerhout © BFM

Broers krijgen elk tien jaar cel voor steekpartij die twee slachtoffers bijna fataal werd

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft de broers Zakaria (25) en Maroan (32) A. veroordeeld tot elk tien jaar cel voor een steekpartij die bijna het leven had gekost aan twee mannen. De veroordeelde broers werden meteen in de boeien geslagen en naar de gevangenis gebracht.

De feiten dateren van de nacht van 24 mei 2019. Die nacht werden de Antwerpse neven Y. achtergelaten in een auto op de parking van het Erasmusziekenhuis in Borgerhout. Beiden waren zeer ernstig gewond: de ene probeerde zijn eigen ingewanden met zijn handen in zijn lichaam te houden, de andere had een geperforeerde maag en zou uiteindelijk een maand in kunstmatige coma liggen.

De twee waren het slachtoffer geworden van een steekpartij die had plaatsgevonden op de pechstrook van de A12, net voorbije de Bevrijdingstunnel. De aanleiding is onduidelijk, want de verklaringen van daders en slachtoffers lopen sterk uiteen. Volgens de ene ging het over drugs, volgens de andere over een auto. Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Zakaria A., had gepleit dat het om wettige zelfverdediging ging, omdat zijn cliënt eerder zou zijn aangevallen door een derde man, die niet mee terechtstond. Het zou gaan om de man die de twee slachtoffers achterliet bij het ziekenhuis.

Marokko

Na de feiten vertrokken de broers naar Marokko, volgens de burgerlijke partijen om er te gaan feesten. Zijzelf zeiden tijdens de behandeling van de zaak dat ze bang waren voor wraakacties. Toen ze terugkeerden naar België, werden ze opgepakt.

Het Openbaar Ministerie achtte de aanleiding voor de steekpartij irrelevant en had het over een “bewuste en weloverwogen moordpoging”. Er werd vijftien jaar cel gevorderd, de rechtbank maakte er dinsdag tien van. Aangezien de twee eerder al naar Marokko waren gevlucht, vreesde de rechtbank onttrekkingsgevaar en beval ze de onmiddellijke aanhouding. De broers werden in de rechtbank in de boeien geslagen en overgebracht naar de gevangenis.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio