Julia Vivijs-Lauwens werd 91 jaar. © Leo Vivijs

Eregemeenteraadslid (91) overleden: “Moeder was een van de sterke vrouwen van de eerste generatie politica’s”

Haar familie neemt zaterdag in intieme kring afscheid van Mechels eregemeenteraadslid Julia Vivijs-Lauwens (91). Ze overleed vorige week onverwacht na een zware ingreep.

“Moeder heeft gevochten tot de laatste snik, maar het heeft niet mogen zijn. Door corona konden wij geen afscheid nemen. Een deel van haar naaste familie, kleinkinderen en achterkleinkinderen, kan er zaterdag door de maatregelen zelfs niet bij zijn wanneer ze wordt begraven. Daarom organiseren we later nog een herdenking”, zegt haar zoon Leo Vivijs.

Zijn moeder drukte politiek en maatschappelijk mee haar stempel op de Dijlestad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1976 behaalde ze vanop een negende plaats 1.237 voorkeurstemmen. “Zelfs vijf meer dan onze bekende Louis Neefs die samen met haar opkwam”, blikt haar zoon terug. Julia Vivijs-Lauwens geraakte verkozen en was vanaf 1977 gedurende twaalf jaar gemeenteraadslid voor de toenmalige CVP, vandaag CD&V.

Een echte mama

“Ze was sociaal bewogen en begaan met de rechten van de vrouw en mensen die het moeilijker hadden. In een tijd dat maar weinig vrouwen wisten door te stoten in de politiek was ze een van de sterke vrouwen van de eerste generatie politica’s in Mechelen. Samen met Lea Clarys-Pauwels en Germaine Peeters. Zij hebben mee kleur en een menselijk gezicht gegeven aan de groei van onze stad”, vertelt Leo Vivijs.

Al zal hij zich zijn moeder vooral herinneren als een echte mama. “Moeder was in de eerste plaats moeder van een groot gezin. Tot haar laatste dag heeft ze al haar kracht en energie aan haar familie gegeven.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio