De stad Mechelen zet volop in op de heropleving van de lokale economie. © Getty Images

Stad ondersteunt lokale economie: “We doen maximaal beroep op Mechelse ondernemers”

Om de lokale economie tijdens deze coronacrisis zo veel mogelijk te ondersteunen, neemt de stad een aantal opmerkelijke maatregelen. Zo gunt ze aanbestedingen maximaal aan lokale ondernemers en betaalt ze inkomende facturen binnen de vijftien dagen na ontvangst. Voor bedrijven komt er ook actie rond Mechelenbonnen.

“Het lokaal bestuur staat het dichtst bij de burger. Met bijkomende lokale initiatieven en Mechels maatwerk kunnen wij er mee voor zorgen dat de economische motor opnieuw aanslaat”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). Een belangrijke maatregel is zelf blijven investeren door beroep te doen op lokale ondernemingen. Met respect voor de wet op overheidsopdrachten wil de stad aanbestedingen maximaal gunnen bij Mechelse ondernemers.

“Als we aan onze inwoners vragen om hun aankopen lokaal te doen, dan is het evident dat wij dat vanuit de stad ook moeten doen. Bij onze diensten doen wij een interne oproep om na te kijken of we bij aanbestedingen ook lokale ondernemers kunnen aanschrijven. We doen maximaal beroep om Mechelse ondernemers”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie. Geplande opdrachten worden ondanks de crisis ook niet uitgesteld.

“Stipt betalen”

Nog een maatregel die de stad neemt, is een aanzienlijke inkorting van de betalingstermijnen van inkomende facturen. Streefdoel is te betalen binnen de vijftien dagen. “We moeten stipt betalen, zodat we wat financiële ademruimte geven aan de economie”, zegt schepen Geypen. Om ondernemers te informeren over de verschillende steunmaatregelen van de overheid is er per sector ook een aanspreekpunt.

Naast de Mechelenbon van 20 euro die ieder Mechels gezin krijgt, lanceert de stad ook een actie voor bedrijven. Die kunnen de cadeaubonnen aankopen tegen sterk verminderde prijzen. Per aankoop van 50 euro past de stad 10 euro bij. Ze maakt daar een budget van 200.000 euro voor vrij. “Deze investeringen zijn een ruggensteun voor onze inwoners en bedrijven, maar zo pompen we tegelijkertijd miljoenen in onze lokale handel. Een win-win voor iedereen”, legt Greet Geypen uit.

www.mechelen.be/aanspreekpunt-ondernemers

www.mechelen.be/coronavirus/steunmaatregelen-ondernemingen