© RR

Theater van ‘Thuis’-actrice Daphne Paelinck slaakt noodkreet: “Mogelijk definitief dicht”

De Proefkonijnen, een theater aan de Frankrijklei dat zonder subsidies kleinschalige voorstellingen maakt en mee wordt gerund door Daphne Paelinck (Christine in ‘Thuis’), moet zijn huurcontract opzeggen. Het stuurt nu een persbericht als laatste noodkreet, en start een petitie op.

Het theater aan de Frankrijklei 35 in Antwerpen komt in nauwe schoentjes doordat het een commercieel pand huurt en door zijn vzw-structuur geen beroep kan doen op de hinderpremie of andere steunmaatregelen van de overheid.

In tegenstelling tot de meeste andere theateruitbaters heeft het gezelschap geen pand in bruikleen van de stad en krijgt het verder ook geen subsidies. Dus zonder hinderpremie bleef het maand na maand van de eigen middelen de hoge kosten ophoesten.

Er waren contacten met de stad Antwerpen en de bevoegde kabinetten van de Vlaamse overheid maar die leverden geen perspectief.

(Lees verder onder de video)

“We hebben voordien nooit iemand nodig gehad en dat doet ons nu de das om”, zegt de initiatiefnemer achter De Proefkonijnen Randall Van Duytekom. “We hebben nooit overheden gecontacteerd met de vraag voor subsidies en hebben geen grote mediacampagnes gevoerd. In de luwte maakten we voorstellingen, kregen we bekendheid bij ons doelpubliek, mond aan mond reclame deed z’n werk en tien jaar later maakten we zeven eigen voorstellingen per jaar en bouwden we een eigen theater. Maar toen we bij verschillende overheden en belangengroepen gingen aankloppen met ons probleem, kwamen zij uit de lucht vallen dat ons theater er überhaupt was.”

Daarom lanceerde De Proefkonijnen een petitie om op die manier de politiek te overtuigen dat het theater wel degelijk van betekenis is voor een groot aantal mensen.

De petitie voor het voortbestaan van De Proefkonijnen vind je hier