Straatfeesten, speelstraten en toekomststraten moeten zomer opfleuren

Bewoners van de Langstraat en Van Daelestraat in Borgerhout introduceerden in 2017 de eerste Borgerhoutse toekomststraat. Foto: Joris Herregods

Straatfeesten, speelstraten en toekomststraten moeten zomer opfleuren

Print
Borgerhout -

Dat Covid-19 voor een ander soort zomer zal zorgen, is ondertussen wel duidelijk. Om toch een mooi en veilig alternatief te bieden voor die zonnige zomervakantie, roept het district Borgerhout bewoners op om speelstraten, oekomststraten en straatfeesten te organiseren.

Het idee is eenvoudig. Een staycation (een vakantie in eigen land), hoeven allerminst synoniem te zijn voor ‘saai’. En buurtevenementen kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Ze zorgen ervoor dat buren elkaar beter leren kennen en dat ze samen toch dat gezellige vakantiegevoel kunnen beleven. Wat er allemaal precies mag en kan deze zomer, is nog niet helemaal duidelijk. Maar het district Borgerhout wil ontspanning en ontmoeting wel op een veilige manier stimuleren.

“We bieden je daarom maatwerk aan. Zo kan je kiezen voor verschillende formules: straatfeesten, speelstraten, toekomststraten of een combinatie van formules.”

“Een straatfeest is een gezellige en gemakkelijke manier om de buren beter te leren kennen.” Het district zorgt hier voor een ondersteuning van 200 euro en/of materiaal.

Borgerhoutenaren kunnen ook een speelstraat organiseren. “Met een speelstraat kies je voor een speelparadijs voor de kinderen uit de buurt. Hier komt al een beetje meer organisatie bij kijken.”

Een toekomststraat opzetten, biedt dan weer mogelijkheden voor zij die intensief aan de slag willen met de inrichting van hun straat. De straat wordt dan voor een bepaalde periode afgesloten, 24 uur op 24. “Met de toekomststraat willen we ruimte geven aan straten die een stapje verder willen gaan. Je test dan samen een idee of droom uit voor jouw straat. Zo ervaar je hoe je anders kan samenleven. Een toekomststraat is dus een kleinschalig en tijdelijk experiment.”

Alle info vind je terug op www.borgerhout.be

DE TEST