© Dirk Vertommen

Coronaspuwer krijgt effectieve celstraf

De correctionele rechtbank in Mechelen heeft een 28-jarige man uit Antwerpen veroordeeld tot 12 maanden effectieve celstraf omdat hij meermaals had gespuwd naar politiemensen van de zone Klein-Brabant. Dat gebeurde op 11 april toen de politie de kerel aan een controle onderwierp aan de Meir in Oppuurs (Puurs-Sint-Amands).

De politie merkte laat op de avond een fietser op. Omdat de coronamaatregelen toen al van kracht waren en alleen essentiële verplaatsingen toegelaten waren, werd Hicham B. staande gehouden. De man weigerde zijn naam te geven en werkte ook niet mee met de politie. Toen de inspecteurs B. wilden meenemen naar het commissariaat, ging hij door het lint. Hij probeerde weg te vluchten, trapte tegen de deur van de politiewagen en sloeg ook op een raam. Om hem de baas te kunnen, moest de politie zelfs pepperspray gebruiken.

Maar daarmee eindigde het voorval niet. Toen de inspecteurs richting commissariaat vertrokken, hoorden ze plots een rochelend geluid en voelden ze natte nevel in hun nek. De man had door de kleine openingen van de plexiwand in de politiewagen gespuwd. Nadat er een tweede politieploeg ter plaatse kwam, spuwde Hicham B. ook in de richting van een politieman. Het speeksel raakte de broek van de inspecteur.

De rechtbank achtte de feiten bewezen. Hicham moet een boete van 400 euro betalen en aan de vier betrokken politiemensen een schadevergoeding van 500 euro.