Mechelen pompt 1,5 miljoen euro extra in armoedebeleid na corona

De stad versterkt de werking van het Sociaal Huis. Foto: Dirk Vertommen

Mechelen pompt 1,5 miljoen euro extra in armoedebeleid na corona

Print
Mechelen -

Het Mechelse stadsbestuur maakt 1,5 miljoen euro budget extra vrij om de sociale gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. De centen gaan onder andere naar de aanwerving van maatschappelijk werkers, aanvullend leefloon en bijstand voor nieuwe groepen zoals horeca-uitbaters.

Het budget van 1,5 miljoen komt bovenop de 2,1 miljoen die al was ingeschreven voor het kinderarmoedeplan. “Ons kinderarmoedeplan blijft ons kompas om de kwetsbare gezinnen doorheen deze crisis te loodsen. Daarnaast zullen we nu nog harder inzetten op solidariteit, is er ook aandacht voor individuele Mechelaars en wordt er sterker ingezet op psychische gezondheidsproblemen”, zegt Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), schepen van Sociale Zaken en Armoedebestrijding.

De extra middelen gaan in eerste instantie naar de versterking van het Sociaal Huis. “We gaan de komende weken alvast over tot het aanwerven van drie extra voltijdse maatschappelijk assistenten en er is budget om in de toekomst nog meer mensen te kunnen inzetten. Door kwetsbare Mechelaars van heel nabij op te volgen willen we voorkomen dat ze in een uitzichtloze negatieve spiraal terechtkomen”, legt de schepen uit.

416 euro per gezin

Om in te spelen op een verwachte toename aan hulpvragen, wordt ongeveer 700.000 euro gereserveerd voor aanvullende steun en leefloon. Een deel van dat bedrag gaat naar steun voor specifieke doelgroepen, zoals alleenstaande ouders met kinderen tot 3 jaar. “Armoede is in grote mate ook een gebrek aan geld. Met deze steun zorgen we dat zij een menswaardig inkomen hebben. Gemiddeld gaat het over 416 euro dat we maandelijks bijpassen voor de tientallen gezinnen die het hardst worden getroffen”, vertelt De Francesco.

Door de coronacrisis hebben ook horeca-uitbaters, artiesten en freelancers het moeilijk. Daarom breidt Mechelen de werking van DYZO uit. Dat is een vzw die gespecialiseerd is in de ondersteuning van zelfstandigheden die in financiële moeilijkheden komen. Een wekelijks contactmoment en een digitaal loket moeten de drempel verlagen om hulp te vragen.“Het moet duidelijk zijn dat het Sociaal Huis er is voor iedereen die hulp nodig heeft”, zegt de schepen. Eerder was al bekendgemaakt dat het Family Justice Center een extra medewerker krijgt. Dat is broodnodig na weken van lockdown. Omdat iedereen thuis moet blijven en slachtoffers minder gemakkelijk kunnen ‘ontsnappen’, zullen veel feiten verborgen blijven.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio