De speurders vielen café Unico in Herentals binnen. © Marc Peeters

Albanees drugsnetwerk opgerold na huiszoekingen in Herentals, Herenthout, Westerlo, Borgerhout en Antwerpen

Inspecteurs van politie Neteland zijn vanochtend in alle vroegte binnengevallen in café Unico op de Grote Markt in Herentals. De huiszoeking kaderde in een grootschalig onderzoek naar de aanmaak van en de handel in verdovende middelen.

Voor de zoekactie in het café waren ook drugshonden opgetrommeld. De actie begon rond 5u en duurde twee uur. Ook de bovenverdieping van het horecapand, waar vooral veel rommel te vinden was, werd grondig doorzocht. “Er zijn vanochtend in totaal twaalf huiszoekingen uitgevoerd, niet alleen in Herentals maar ook in het Antwerpse en in Vlaams-Brabant”, zegt de woordvoerder van het parket in Antwerpen. “Ze kaderen allemaal in hetzelfde onderzoek waar de speurders van de zone Neteland al een tijdje aan werken.”

Dat onderzoek startte in de loop van vorig jaar. Aan de hand van telefonieonderzoek en doorgedreven speurwerk kon de recherche van de politiezone Neteland een Albanees netwerk in kaart brengen dat zich bezighoudt met de verkoop van cocaïne en de teelt en verkoop van cannabis.

Spilfiguur

Café Unico op de Grote Markt in Herentals stond na het faillissement van de oprichter van de horecazaak een tijdje leeg, maar sinds begin dit jaar en tot de verplichte sluiting omwille van het coronavirus was de zaak opnieuw open. De nieuwe uitbater is van Albanese afkomst. Volgens het parket wordt de 29-jarige man aangeduid als spilfiguur van de organisatie. “Het café diende vermoedelijk als ontmoetingsplaats voor de organisatie”, luidt het.

Naast de huiszoeking in café Unico vonden er ook nog 11 andere interventies plaats in Herentals, Herenthout, Westerlo, Borgerhout, Antwerpen en Scherpenheuvel-Zichem. Die werden uitgevoerd door in totaal 53 mensen van de politiezones Neteland, Zuiderkempen, Demerdal, Antwerpen en Regio Turnhout. Er werden ook vijf drugshonden ingeschakeld.

Garageboxen

In Herentals werd op twee adressen een grote som geld buitgemaakt, het gaat in totaal 116.000 euro. “De speurders troffen in Zichem een plantage aan met 700 cannabisplanten. In twee garageboxen troffen de speurders materialen aan die kunnen gebruikt worden voor de bouw van cannabisplantages”, aldus het parket.

Naast een hoeveelheid gsm’s kon de politie 215 gram cocaïne, 75 gram marihuana, weegschalen en verpakkingsmateriaal om drugs te wegen en te verpakken in beslag nemen.

De verdachten zullen in de loop van de dag verhoord worden. De onderzoeksrechter zal in de volgende fase beslissen over hun aanhouding. “De tussenkomst is een sleutelmoment in het gerechtelijk onderzoek dat onder leiding van de onderzoeksrechter intensief zal worden verdergezet”, besluit het parket.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio