© Kristof Vadino

Opmerkelijk veel besmettingen bijgekomen in Sint-Truiden: “Dit moet onderzocht worden”

Opvallend in de nieuwe coronacijfers is dat de voorbije twee dagen opmerkelijk veel besmettingen afkomstig zijn uit Sint-Truiden. Een op de acht nieuwe gevallen kwam uit de Limburgse stad. “Dit moet onderzocht worden”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Maar als contact tracing op deze manier gaat verlopen, dan gaat het moeilijk worden.”

In de nieuwste coronacijfers nam zondag één stad plots een prominente plek in. Van de 282 nieuwe besmettingen die in de laatste 24 uur vastgesteld werden, kwamen er 32 uit Sint-Truiden. Dat is een op de acht nieuwe gevallen. En dat voor een stad van slechts een goeie 40.000 inwoners. Een dag eerder waren er al zeven besmettingen bijgekomen nadat er twee dagen lang geen enkele besmetting genoteerd was.

“Dit zijn veel gevallen in één stad”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Dus de Gezondheidsinspectie moet dat nu bekijken. We weten er nog niet veel over.” Vermoedelijk zijn de cijfers het gevolg van de contact tracing en het toenemende aantal tests. “We detecteren nu ook, meer dan vroeger, de lichtere gevallen en dat is goed wanneer je grip wil krijgen op deze epidemie.”

Afname aantal ziekenhuisopnames

De veiligheidscel van de stad Sint-Truiden heeft een onderzoek ingesteld na de uitspraak van Van Ranst, daarin zijn de beschikbare gegevens nagekeken. Hieruit blijkt dat er een afname is van het aantal ziekenhuisopnames. Ook het aantal patiënten dat de Triagepost bezoekt blijft afnemen. “Daarom dringen we aan bij de onderzoeksinstelling Sciensano om snel meer duidelijkheid te geven rond de nieuwe cijfers”, zegt burgemeester Veerle Heeren.

“In eerste instantie hebben we gegevens opgevraagd bij het Sint-Trudo Ziekenhuis. De afgelopen week, van 18 mei tot en met 23 mei, waren er in Sint-Trudo zeven nieuwe opnames. Twee patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. In diezelfde periode is één patiënt overleden aan Covid-19. In de triagepost waren er de voorbije week 66 consultaties. Ook hier werd geen enkele patiënt doorverwezen naar het ziekenhuis. Ook in de Triagepost is er geen toename van Covid-19 patiënten vastgesteld. Het medisch labo LKO-LMC in Sint-Truiden heeft de voorbije twee dagen honderd testen binnengekregen waarvan één COVID-19 positief. Deze testen zijn afkomstig van huisartsen en coördinerende en raadgevende artsen uit woonzorgcentra gevestigd in Sint-Truiden. Daarnaast werd telefonisch bevestigd dat alle recente testen van Truiense patiënten, verwerkt door het federale labo, negatief waren.”

Sint-Truiden vraagt duiding

De veiligheidscel van de stad Sint-Truiden heeft zondagnamiddag telefonisch contact genomen met de onderzoeksinstelling Sciensano om uitleg en duiding te krijgen van het door hen gelanceerde cijfer van besmettingen op haar grondgebied.

Helaas kon er geen uitleg gegeven worden, daarom dringt de veiligheidscel aan om zo snel mogelijk de oorsprong van het cijfer te specificeren, zodat indien nodig de gepaste acties kunnen ondernomen worden. Ook de medische discipline van de veiligheidscel, vertegenwoordigd door dokter Lippens van het Sint-Trudo Ziekenhuis en dokter Haenen van de federale overheid rampenplanning en dringende geneeskundige hulpverlening, zijn niet geïnformeerd over het cijfer en zijn zelf vragende partij voor meer duiding.

Van Ranst: “Zo wordt het moeilijk”

Dat de burgemeester van niets weet en de ziekenhuizen niets merken, is volgens Van Ranst zorgwekkend. “Als we op deze manier ‘contact tracing’ gaan doen, gaat het moeilijk worden. We moeten naar de kern van die besmettingen geraken.” Een mogelijke verklaring voor de vele gevallen is ook dat er makkelijker heropflakkeringen zijn van het virus op plaatsen waar het virus de voorbije maanden al veel mensen besmet heeft.