Aantal besmettingen daalt niet meer, Steven Van Gucht maakt zich nog geen zorgen

De dalende trend van het aantal besmettingen met het coronavirus lijkt gestopt. Tegenover het zevendaagse gemiddelde van Sciensano werd er de voorbije drie dagen een stijging van 4 procent per dag vastgesteld. “Zorgen maak ik me daar niet om”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Maar ze zouden wel eens mogen dalen.”

Het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen schommelt al een tijdje tussen 250 en 300 per dag, en de jongste drie dagen doet er zich weer een lichte stijging voor van 4 procent per dag. “We weten niet zeker hoe we die kunnen verklaren”, zegt Van Gucht.

Hij ziet twee mogelijkheden. “Ten eerste is er de nieuwe teststrategie. Als jij corona denkt te hebben, word je opgebeld en moet je doorgeven wie je gezien hebt. Op die manier komen mogelijk besmettingen aan het licht die anders niet opgespoord zouden worden omdat ze niet ernstig ziek zijn. Dankzij contact tracing worden mensen bereikt die dat anders niet zouden zijn. Een andere mogelijke verklaring is de versoepeling van de maatregelen.”

Niet bezorgd

Bezorgd moeten we niet zijn over die lichte stijging in de cijfers, zegt Van Gucht. “Ik maak me er nog geen zorgen over. Maar ze zouden wel eens mogen dalen. We moeten ze zeker in het oog houden, dat ze niet plots exponentieel stijgen.”

Dezelfde boodschap gaf viroloog Marc Van Ranst zaterdag al over de cijfers, toen na twee dagen van meer besmettingen. “Dat getal schommelt al een tijdje tussen de 200 en 300 nieuwe gevallen per dag en daar word ik niet vrolijk van”, zei hij toen. “Die besmettingen kunnen het logische gevolg zijn van de eerdere versoepeling van de maatregelen. Versoepelingen zorgen voor meer interpersoonlijke contacten die voor virustransmissie zorgen en voor meer zieken en meer ziekenhuisopnames.”

Hospitalisaties

Van Gucht wijst er ook op dat het aantal ziekenhuisopnames wel blijft dalen. “Daaruit maak ik op dat de huidige besmettingen minder ernstig zijn. Vergelijk het met een ijsberg: de top is eraf en de ergste infecties zijn weg. De rest van de ijsberg en de besmettingen moeten er nog uit.”

Maandag geeft het Crisiscentrum een nieuwe update van de cijfers op een persconferentie om 11 uur.

De cijfers

De afgelopen 24 uur werden 282 mensen besmet met het coronavirus. Dat is een daling van 17 in vergelijking met de cijfers van gisteren.

48 patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis. Dat brengt het totaal aantal coronapatiënten in onze ziekenhuizen op 1.324, een daling van 64 patiënten. Op intensieve zorgen liggen nog 256 patiënten, dat is een verdere daling met 3 patiënten in de voorbije 24 uur. 117 patiënten mochten het ziekenhuis dan weer verlaten.

Helaas zijn er ook 43 mensen overleden aan de gevolgen van het longvirus. Dat brengt het aantal sterfgevallen op 9.280.

Van de in totaal 9.280 overleden personen, overleed 48 procent in het ziekenhuis, 51 procent in een woonzorgcentrum, 0,3 procent thuis en 0,5 procent op een andere plaats. De sterfgevallen in het ziekenhuis zijn allemaal bevestigde gevallen. De sterfgevallen in de woonzorgcentra zijn zowel bevestigde (25 procent) als vermoedelijke (75 procent) gevallen.