© Jan Van der Perre

Gemeenschappelijk vakbondsfront gevangenissen wil vanaf 2 juni staken

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de gevangenissen wil vanaf 2 juni staken omdat er volgens hen ontoereikende veiligheidsmaatregelen getroffen zijn bij de herneming van de bezoekregeling. Er werd daarvoor vrijdag een stakingsaanzegging ingediend.

blg

Vanaf 25 mei mogen gedetineerden opnieuw bezoek krijgen. Het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACOD, ACV en VSOA stelt zich evenwel vragen bij de manier waarop dit bezoek georganiseerd wordt en heeft een stakingsaanzegging ingediend voor alle Belgische gevangenissen.

“De staking zou ingaan op 2 juni om 6.00 uur”, zegt Eddy De Smedt van VSOA.

Mondmasker

ACOD noemde eerder vrijdag al een aantal maatregelen op die volgens de vakbond ontoereikend zijn en die de gezondheid en veiligheid van zowel gedetineerden, personeel en bezoekers in gevaar brengen: zo moeten bezoekers enkel mondeling verklaren dat ze de voorbije twee weken niet ziek waren en is er voor het bezoek geen controle van de lichaamstemperatuur. Daarnaast moeten bezoekers zichzelf van een persoonlijk mondmasker voorzien, terwijl het personeel net om hygiënische redenen verplicht wordt om met een masker te werken dat door het gevangeniswezen zelf geproduceerd wordt en waarvan de stof gecertificeerd is.

ACOD heeft naar eigen zeggen ook vragen over de zeer korte timing die minister van Justitie Koen Geens zichzelf opgelegd heeft, “door uitspraken te doen in de pers nog voor uit het sociaal overleg bleek of de werkwijze en de timing realistisch zijn”.

De minister reageerde bij monde van zijn woordvoerster: “Er is altijd ruimte voor overleg, dat hebben we al gedaan de afgelopen weken. We willen allemaal dat er bezoek kan zijn waarbij niemands gezondheid in het gedrang komt, dat van de personeelsleden niet en dat van de gedetineerden niet. De directies proberen al twee weken alles in orde te brengen. Er zijn ondertussen 633 plexischermen geleverd. De andere beschermingsmaterialen zijn ook voorzien.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio