© Victoriano Moreno

Waarom een reeks over de haven? Onze hoofdredacteur legt het uit

Op een oppervlakte van 20.000 voetbalvelden verdienen bijna 67.000 mensen dagelijks hun brood. Als je er de indirecte tewerkstelling bij telt, kom je al gauw aan bijna 150.000 mensen die in en voor de haven van Antwerpen werken. Het is de motor van de Vlaamse economie. Het belang ervan kan nauwelijks overschat worden. Als grootste krant van de stad en de provincie kunnen we die 20.000 voetbalvelden niet links laten liggen, al die mensen niet negeren. We willen over die haven schrijven en vertellen, we willen die haven tonen.

Kris Vanmarsenille

Uit een onderzoek dat Gazet van Antwerpen deed bij lezers en niet-lezers van de krant, blijkt dat de Antwerpenaar best trots is op zijn haven maar ze eigenlijk niet goed kent. Hoe gaat die enorme omslag van goederen in zijn werk? Wie doet wat wanneer en waar? Wat doen die 150.000 mensen eigenlijk in en voor de haven? Hoe meer vragen we stelden, hoe meer vragen we van onze lezers terugkregen. Als je over de haven begint, wordt iedereen nieuwsgierig, raakt iedereen gefascineerd. Dat bleek uit alle gesprekken in ons onderzoek.

En daarmee wisten wij genoeg: de haven verdient meer dan ooit onze aandacht. En die geven we haar vanaf vandaag in een boeiende reeks: De container. Want daar draait het bijna allemaal om hier in Antwerpen. De stapels containers op de kaaien, de enorme containerschepen, de rijen vrachtwagens en treinen die ze af- en aanvoeren… containers vormen hét beeld van Port of Antwerp. Wie maakt ze? Wie onderhoudt ze? Wie vult ze? Wie controleert ze? Wie zorgt dat ze terechtkomen waar ze moeten zijn? Het blijken allemaal mensen te zijn met een boeiend verhaal die meedraaien in een proces met duizend facetten. U leest het vanaf zaterdag 23 mei in zes afleveringen in de krant en in talloze artikels en video’s online en op onze app.

Maar het blijft niet bij deze reeks. Ook in de zomer vertoeven we in de haven. En in het najaar blijven we de vinger aan de pols houden.

Geniet mee van onze reportages. En volg ons voor al het nieuws uit de haven.

Maar eerst veel leesplezier met onze reeks.

MEER OVER Haven: Het abc van de container