Minder ziekenhuisopnames, maar besmettingsgraad stijgt weer

Minder ziekenhuisopnames, maar besmettingsgraad stijgt weer

Print

Op donderdag 21 mei werden 276 nieuwe coronagevallen gerapporteerd. De voorbije 24 uur waren er 56 nieuwe opnames. Er waren in de afgelopen 24 uur 26 sterfgevallen en 135 patiënten werden uit het ziekenhuis ontslagen. Dat blijkt vrijdag uit de dagelijkse update van de coronacijfers in België.

In de ziekenhuizen zijn er momenteel in totaal 1.415 patiënten opgenomen. In de intensieve zorgen liggen in totaal 268 patiënten, dat is een verdere daling met 9 patiënten in de voorbije 24 uur. 15.123 patiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard sinds 15 maart, een stijging van 135 in de voorbije 24 uur.

Van de nieuwe gevallen wonen er 175 in Vlaanderen, 69 in Wallonië en 30 in Brussel. Er is geen informatie over de woonplaats van de overige 2 gevallen. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen op 56.511.

In totaal werden 9.212 sterfgevallen gerapporteerd, dat is een stijging van 26 in de voorbije 24 uur.

R-waarde

Opvallend bij de nieuwe cijfers is dat de besmettingsgraad, ook het reproductiegetal genoemd, stijgt naar 0,86. Het reproductiegetal (R) geeft weer hoeveel mensen een besmette patiënt op zijn beurt besmet. Is dat cijfer bijvoorbeeld 2, dan besmet elke patiënt 2 anderen, die op hun beurt elk 2 anderen besmetten. Ligt het op 0,5, dan besmetten 4 personen in totaal 2 personen, die er op hun beurt nog 1 ziek maken. Elke R-waarde tot en met 1 houdt de epidemie onder controle. Met 0,86 zitten we nu dichter in de buurt.

Effecten versoepeling

De virologen hoopten het aantal bijkomende ziekenhuisopnames per dag onder 50 te krijgen, maar dat lukt maar niet. “Mogelijk is het de invloed van de versoepeling van de maatregelen”, zei microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) donderdag nog. “Die effecten gaan we in de komende dagen zien. Het ‘Moederdag-effect’ (de maatregelen werden versoepeld op 10 mei, red.) zal volgende week in de cijfers te zien zijn.”

Verwacht werd dat die invloed donderdag al zichtbaar zou zijn, maar wellicht heeft het verlengde weekend een invloed en zullen we pas maandag of dinsdag echt een goed beeld krijgen. “Er zal wellicht een stijging te zien zijn, maar ik verwacht niet dat die groot zal zijn. Onderschatting is natuurlijk de grootste vijand van dit virus, maar ik denk dat het zal meevallen.”

LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? De coronapatiënten in België: hun leeftijd en de evolutie Welke maatregelen zijn er in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.