© BELGA

Groen-Lier&Ko trekt aan de bel: “Enkel crisisplan kan sociale catastrofe in onze stad indijken”

De coronacrisis richt een sociale ravage aan in Lier. Dat blijkt uit cijfers die Groen-Lier&Ko opvroeg bij het OCMW. De stadspartij stelt een sociaal crisisplan voor om de inwoners sterker te beschermen tegen extreme armoede, sociale uitsluiting en intrafamiliaal geweld.

Chris Van Rompaey

“Maatschappelijk werkers van OCMW Lier noteerden in april een stijging van het aantal cliëntcontacten met liefst 46% vergeleken met de eerste drie maanden van dit jaar. Tegenover april 2019 is het zelfs een stijging van 113%. Het aantal meldingen van intrafamiliaal geweld verdubbelde in vergelijking met vorig jaar”, zegt gemeenteraadslid Geert Marrin.

Om de sociale catastrofe maximaal in te dijken, stelt Groen-Lier&Ko een crisisplan met twaalf maatregelen voor. “Zo moet de stad de afbouw van de lokale huurpremie in de tijd ongedaan maken. En indien het ons stadsbestuur menens is om de strijd tegen kinderarmoede aan te gaan, dan vergt dit een verdrievoudiging van het nu voorziene budget.”

Risicogezinnen

“Ook de ronduit alarmerende cijfers inzake intrafamiliaal geweld schreeuwen om een crisisaanpak”, vervolgt Dominic Van Oosterwyck, die in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst zetelt. “Een sensibiliseringscampagne moet slachtoffers aanmoedigen om de stap te durven zetten richting hulpverlening. De dossierlast van de maatschappelijk werkers van het OCMW moet bovendien omlaag: enkel zo beschikken ze over de nodige tijd om zich actief te bekommeren om risicogezinnen.”

“We hebben als lokaal bestuur al enorm veel sociale inspanningen ondernomen”, reageert schepen van Welzijn Annemie Goris (N-VA). “We informeerden bijvoorbeeld maatschappelijk kwetsbaren rond intrafamiliaal geweld door het verspreiden van duizend infokaartjes. We overleggen momenteel ook nog met het Family Justice Center om het hulpverleningsaanbod rond intrafamiliaal geweld in Lier te versterken.”

Voedselcheques en laptops

“We verdeelden aan 498 mensen voedselcheques en bezorgden 186 laptops aan kwetsbare jongeren voor het afstandsonderwijs. We bereikten 367 maatschappelijk kwetsbare jongeren via levering aan huis van speel- en leertasjes. Proactief contacteerden we 1.176 ouderen om te peilen naar hun welbevinden en ondersteuningsnoden.”

“Enkele voorstellen uit het sociaal crisisplan van Groen-Lier&Ko lagen trouwens al ter bespreking op tafel. Ze komen de komende weken en maanden verder aan bod, zodat we de sociale crisis met gemeenschappelijke krachten kunnen aanpakken”, benadrukt Annemie Goris.

Het volledige crisisplan vindt u op www.groenlierenko.beMEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio