De gevaren van handgel: “Leg ze nooit in de zon in je auto”

Foto: BELGA

De gevaren van handgel: “Leg ze nooit in de zon in je auto”

Print

Meerdere brandweerzones in ons land waarschuwen voor desinfecterende handgel. Het goedje in de zon leggen, en dan zeker in een hete auto, kan brand veroorzaken.

“Je moet er voorzichtig mee omspringen”, zegt Kristof Geens, woordvoerder van brandweerzone Antwerpen. “Als je die handgel in de volle zon laat liggen, is het vragen om problemen. En al zeker in je auto: daar wordt het heel warm als de zon schijnt.” In die hete omstandigheden kan de alcohol in de handgel verdampen, en dat kan brand veroorzaken. Zo ontstond maandag al een brand in een garagebox in Dendermonde, waar onder meer handgel bewaard wordt.

“Als je de handgel toch in je auto wilt laten liggen, leg ze dan in de schaduw. Of in het handschoenkastje, dat lijkt me ideaal.” De brandweer gaf vorige zomer al dezelfde waarschuwing voor flesjes water. Ook die laat je beter niet in de zon in je auto liggen.

De brandweer wijst er ook op dat het belangrijk is om de handalcohol altijd goed te laten opdrogen na gebruik. “Zeker bij contact met vuur of statische elektriciteit kan die ontbranden”, klinkt het bij Brandweerzone Centrum.