Historisch naaiatelier sluit af met 2.650 mondmaskers en 1.767 uur vrijwilligerswerk op de teller

Het afscheidsmoment woensdagavond op de trappen van de Kapel, waar maandag een stille studeerplek komt. Foto: rr

Historisch naaiatelier sluit af met 2.650 mondmaskers en 1.767 uur vrijwilligerswerk op de teller

Print
Zoersel -

Het vrijwilligersinitiatief MondmaskersZoersel naaide woensdag de laatste mondmaskers in de Kapel. Maandag opent de gemeente er een stille studeerplek. In totaal konden er maar liefst 2.650 mondmaskers aan de gemeente overhandigd worden ter verdeling aan de inwoners.

Toen de meerderheidscoalitie aanvankelijk aarzelde om mondmaskers aan te kopen, startten enkele Zoerselaars eind april het burgerinitiatief MondmaskersZoersel. Pieter Calliauw was een van die trekkers. “Een burgerinitiatief om mondmaskers te maken, brengt mensen samen rond een goed doel, namelijk samen zorgen dat je een ander beschermt tegen het coronavirus en zo de verspreiding ervan tegen te gaan. Dat is toch een win-win, niet?”

Ook CD&V Zoersel, dat op 21 april in de gemeenteraad het voorstel tot verdeling van mondmaskers had gedaan, engageerde zich. “In onze gemeente waren er al eerder mensen aan het werk om mondmaskers te maken, en dat is mooi,” aldus gemeenteraadslid Katrien Schryvers, “Via Mondmaskerszoersel wilden we die acties nog uitbreiden en de krachten bundelen. Aan het gemeentebestuur vroegen we logistieke ondersteuning. Samen met vele vrijwilligers is het ons gelukt om hier een mooi gemeenschapsproject van te maken.”

De Facebookpagina Mondmaskerszoersel telt vandaag vijfhonderd volgers. Geëngageerde Zoerselaars schonken stof, linten en veters.

Intussen besloot de gemeente 8.000 stoffen herbruikbare mondmaskers aan te kopen, om die samen met de maskers van het burgerinitiatief te verdelen, aan de inwoners die er nog geen hebben. Die verdeling is volop bezig. Naast de 2.650 maskers die in de Kapel werden gemaakt, werden ook 47 maskers die Zoerselaars thuis maakten, binnengebracht. In totaal werden 4,8 kilometer veters en lintjes verwerkt en 1.767 uur vrijwilligerswerk verzet. 68 inwoners kwamen helpen. Ze kregen ook zelf een mondmasker mee naar huis. De jongste van dit historisch naaiatelier was de 15-jarige Nore Vermeiren.

De gemeente schonk woensdagavond pralines aan de onbaatzuchtige helpers, Vin’Otaire schonk een glaasje bubbels en het Taartenhuis trakteerde met ijspralines.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio