Grote brand in voormalige kerncentrale in Nederland

Foto: Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Grote brand in voormalige kerncentrale in Nederland

Donderdagvoormiddag is brand uitgebroken in de voormalige kerncentrale in Dodewaard. Alle brandweerkorpsen uit de omgeving zijn met groot materieel uitgerukt. Het vuur zou op het dak zijn ontstaan.

De centrale is al sinds 1997 niet meer in gebruik, maar het is niet duidelijk hoe groot het veiligheidsrisico van de brand is. Het gaat volgens de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) om een “veilig ingesloten centrale”.

De veiligheidsdiensten roepen mensen op om de brandweer alle ruimte te geven en vooral afstand te houden van het vuur. In geval van rookoverlast moeten ramen en deuren gesloten worden. De brand zou op het dak van de centrale woeden. Mogelijk liggen daar ook gasflessen, meldt Omroep Gelderland.

Gebouw dichtgemetseld

Dodewaard was in 1969 de eerste Nederlandse kernenergiecentrale. Tussen 1997 en 2005 is de centrale buiten werking gesteld. Alle splijtstof is afgevoerd, de installatie is drooggemaakt en de gebouwen zijn, op een paar deuren na, dichtgemetseld, aldus de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De ontmanteling, waarbij de radioactieve bestanddelen worden verwijderd, zou volgens wettelijke regels uiterlijk op 1 juli 2045 moeten beginnen.

Een woordvoerder van de ANVS kon donderdag niet meteen een update geven over de precieze staat van de centrale, maar belooft snel met een reactie te komen.

Nu in het nieuws