Onderzoek UA: “Meer dan helft besmettingen gebeurde op het werk”

Een data-analyse van Universiteit Antwerpen leert dat meer dan de helft van de mensen die Covid 19 opliepen, waarschijnlijk besmet raakte op het werk. De bevinding komt uit alle deelnames aan de Grote Coronastudie, die ook vandaag weer kan worden ingevuld.

ph

Voor de tiende dinsdag op rij roepen wetenschappers op om deel te nemen aan de Grote Coronastudie, een project van UAntwerpen in samenwerking met UHasselt, KU Leuven en de ULB Brussel. De voorbije weken namen elke keer meer dan 80.000 Belgen deel aan de bevraging. De studie blijft uitermate relevant: de controlemaatregelen werden in verschillende stappen versoepeld, waardoor het gedrag van mensen verandert.

Nieuw naast de tiende bevraging, is een afzonderlijke bevraging die zich richt op kinderen onder de twaalf jaar. “Vorige week werd de groep 8- tot 17-jarigen bevraagd door de kinderrechtencommissaris, deze week richten wij ons op de groep 6 tot 12 jaar”, zegt Koen Pepermans (UAntwerpen). “Veel beslissingen worden boven het hoofd van kinderen genomen. Wij willen nu achterhalen hoe zij denken over bepaalde zaken: wat misten ze het meest tijdens de quarantaine? Met wie hadden ze contact? Wat vonden ze leuk en niet zo leuk?”

Zelden besmet in een winkel

De onderzoekers doken de voorbije dagen opnieuw in de enorme hoeveelheid data die de Grote Coronastudie reeds opleverde. Prof. Thomas Neyens (UHasselt/KU Leuven) focuste op de infectiebron bij besmette mensen. “Gebaseerd op golven 8 en 9 van onze bevraging geeft 51% van alle 192 deelnemers die een diagnose kregen en een sterk vermoeden of zekerheid hebben over hun infectiebron, aan dat ze de infectie op het werk opliepen. 24% duidt het eigen huishouden aan als infectiebron. Slechts 10% van alle infecties gebeurden volgens de enquête in een winkel.”

Opvallend is het hoge aantal (59) mensen uit de zorgsector die tijdens het uitoefenen van hun job besmet geraakten met het coronavirus. Neyens: “Resultaten uit een statistische analyse suggereren dat patiënten die een sterk vermoeden hebben dat ze thuis zijn geïnfecteerd, gelinkt zijn aan grotere gezinnen. We hopen daarom op genoeg nieuwe deelnemers zodat we met een grotere steekproef onze inzichten in deze dynamieken kunnen verfijnen.”

Al dan niet een masker dragen

Ook over het dragen van mondmaskers komen er interessante cijfers naar voor. Neyens: “We zien dat meer dan 90% van de deelnemers vindt dat men op het openbaar vervoer een mondmasker moet dragen. Op straat vindt men dat veel minder belangrijk: nog geen 20% geeft aan dat mondmaskers op straat verplicht moeten worden. Meer dan 75% van de deelnemers vindt wel dat het personeel in winkels er eentje moet dragen. We zien ook dat vrouwen de verplichting van mondmaskers belangrijker vinden dan mannen, al is het verschil niet erg groot.”

www.corona-studie.be

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS