Aangeboden door Delhaize

© Shutterstock

Samen koken en eten geeft verse moed … en dat doet goed

Komkommer of courgette? Dit zijn de 6 verschillen

Zowel courgettes als komkommers zijn gezonde, lekkere groenten die in talloze gerechten makkelijk verwerkt kunnen worden. Handig om deze groenten altijd in huis te hebben om snel een voedzaam gerecht te maken in deze coronatijden. Toch is het niet voor iedereen even duidelijk wat het verschil nu eigenlijk is tussen deze twee groenten. Vooral kinderen hebben het er moeilijk mee, maar ken jij de verschillen tussen een courgette en een komkommer?

Op het eerste gezicht lijken een courgette en een komkommer erg op elkaar met hun donkergroene schil, bleek gekleurd vruchtenvlees en langwerpige vorm. Maar eigenlijk zijn ze heel verschillend.

  1. Groentefamilie Een courgette – ook wel mergpompoen of zomerpompoen genoemd – wordt als een groente geclassificeerd en is afkomstig van de cucuribitafamilie. Een komkommer daarentegen is in principe een vrucht en maakt deel uit van de kalebasfamilie.
  2. Buitenkant Komkommers hebben een doorgaans koude, wasachtige, hobbelige buitenkant. Courgettes hebben eerder een ruwe, droge buitenkant. Een verse komkommer en courgette hebben een stevige buitenkant, maar in de koelkast worden beide slap. Bewaren doe je dus beter op een droge, koele plek in huis (eventueel de kelder).
  3. Vochtgehalte Een courgette is doorgaans niet alleen minder lang dan een komkommer, maar bevat ook veel minder vocht. Het voordeel hiervan is dat de courgette op verschillende manieren bereid kan worden. Grillen, wokken, stoven, koken, … het kan allemaal. En je kunt er zelfs rauwe ‘spaghetti’ van maken. Komkommer wordt door de grote hoeveelheid water veelal rauw gegeten, omdat het voor een verfrissende, knapperige smaak zorgt. Al kan het ook gekookt worden, waardoor het meer een pureetextuur krijgt.
  4. Bloemen als delicatesse De bloemen van de komkommerplant zijn niet eetbaar; die van een courgetteplant wel én ze worden zelfs beschouwd als een delicatesse in Italië en Griekenland. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit, worden hiervoor verhandeld als ‘courgettefleur’. De bloem kan gefrituurd of gevuld worden.
  5. Vormen en kleuren Komkommers zijn altijd langwerpig, maar kunnen wel in kleur verschillen. Naast groene komkommers bestaan er ook gele en witte komkommers. Courgettes vind je dan weer in verschillende vormen en kleuren: langwerpig, rond, krom of recht in donkergroen, geel, wit of zelfs met strepen.
  6. Smaakverschil Komkommers hebben niet echt een uitgesproken smaak: ze hebben veelal een frisse bite. Courgettes hebben een zachte, neutrale smaak, maar nemen makkelijk de smaken van andere ingrediënten op in warme gerechten.

Op zoek naar inspiratie om snel een lekkere maaltijd klaar te maken met courgettes of komkommers? Verse courgettes smaken heerlijk in dit gerecht van courgettes gevuld met vlees en rijst, en met geroosterde tomatensaus.

Toch liever iets met komkommer? Probeer dan eens dit recept van kippenworsten en tabouleh met limoen.

Herontdek het plezier van tijd door te brengen in de keuken. Delhaize inspireert en helpt je op weg om makkelijke, lekkere maaltijden klaar te maken met verse ingrediënten.#SamenKokenDoetGoed

Op zoek naar verrassende receptideeën om thuis te kokerellen?Laat je hier inspireren »