Schept crisis draagvlak voor salarisplafond in het voetbal? Bayern-voorzitter: “Het is een discussie waard”

Foto: Roland Weihrauch/dpa

Schept crisis draagvlak voor salarisplafond in het voetbal? Bayern-voorzitter: “Het is een discussie waard”

Print

Karl-Heinz Rummenigge, de voorzitter van Bayern München, acht het mogelijk dat er opnieuw wordt onderhandeld over het invoeren van een salarisplafond in het Europese voetbal. “Ik sluit niet uit dat er een nieuwe poging komt”, vertelde de 64-jarige oud-international aan Sky TV. “Het salarisplafond is een interessante discussie waard, vind ik.”

Voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini zat over het onderwerp verschillende keren rond de tafel met de Europese Unie maar ving er telkens bot. “Hoewel de grote clubs hem steunden, liep hij er jammer genoeg telkens een bloedneus op omdat het in strijd zou zijn met de Europese regels”, aldus Rummenigge. “Het is moeilijk in te schatten of de situatie vandaag anders is.”

Rummenigge gelooft dat het invoeren van een salarisplafond de groeiende kloof tussen spelers en supporters kan verkleinen. Door de coronacrisis kampen vele clubs met financiële problemen en dat sommige daarbij een beroep deden op de sociale zekerheid om de kosten te drukken, stuitte op heel wat onbegrip. Er lijkt dus meer dan ooit een draagvlak om een beperking op de (top)lonen in te voeren. De Duitse voetballiga becijferde dat de achttien clubs in de Bundesliga vorig seizoen liefst 1,43 miljard euro uitgaven aan salarissen voor spelers en trainers.

Rummenigge benadrukte dat als een salarisplafond wordt ingevoerd, er grondig moet worden over nagedacht. “We willen het hier niet zoals in de Amerikaanse sport, waar er geen promotie of degradatie bestaat. Dat maakt een belangrijk deel uit van het voetbal.”

Meer sportnieuws