Welke maatregelen versoepelen op 18 mei?

Print

De coronamaatregelen worden vanaf maandag 18 mei weer een beetje versoepeld. Een helder overzicht van wat er ons te wachten staat.

Sportterreinen en skateparken weer open

De Veiligheidsraad besloot woensdag dat buiten trainen weer mag, voor groepen van maximum twintig personen en in aanwezigheid van een trainer of meerderjarige toezichthouder.

Ook lokale sportterreinen kunnen worden opengesteld voor jongeren, op bepaalde tijdstippen en onder toezicht.

Vanaf maandag gaan in Antwerpen de kleinere speeltuintjes, in straten en op pleintjes, weer open. De grotere speeltuinen, in parken en op trekpleisters, blijven gesloten.

Verhuren en verkopen mag weer zonder immokantoor

Ook verhuur zonder immokantoor, ook van studentenwoningen, is dan weer toegelaten. Ook voor de private verkoop is er geen probleem meer.

Voor plaatsbezoeken is er een draaiboek. Naast het gebruik van mondmaskers en alcoholgel schrijft dat onder meer het ontsmetten van de sleutels en het verluchten van de kamers voor.

Marktkramen open

Markten mogen met maximum vijftig kramen terug open, als het gemeentebestuur daarmee akkoord gaat. Brocante- of rommelmarkten mogen niet open.

Het maximum aantal bezoekers dat wordt toegelaten op de markt bedraagt één bezoeker per 1,5 lopende meter aan het kraam en er moet een eenrichtingsverkeersplan worden opgesteld. Marktkramers en hun personeelsleden moeten een mondmasker dragen. Bezoekers mogen op de markten geen voeding of dranken nuttigen.

Naar de kapper

Daarnaast mogen vanaf maandag ook kappers en andere contactberoepen, zoals schoonheidssalons, weer open onder strikte voorwaarden.

Musea en Zoo

Ook musea en dierenparken kunnen opnieuw bezoekers ontvangen als ze de nodige maatregelen nemen om het aantal bezoekers te beperken.

Begrafenissen en huwelijk met 30 personen

Begrafenissen en huwelijken kunnen vanaf maandag opnieuw georganiseerd worden met maximaal 30 personen. Dit moet nog steeds gebeuren met respect voor de afstandsregels. Het is niet toegelaten om recepties te organiseren na de ceremonie.

Grootouders

Grootouders kunnen in bepaalde gevallen weer op hun kleinkinderen passen, zo kondigt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zondag aan op Twitter.

Zo mogen de grootouders in kwestie niet tot een risicogroep behoren, hetgeen betekent dat ze bijvoorbeeld niet ouder mogen zijn dan 65 jaar en in een goede gezondheid moeten verkeren. Daarnaast moeten ze ook deel uitmaken van de sociale bubbel van het gezin van de kleinkinderen, dus van de vier extra personen die sinds een week aan een bubbel mogen worden toegevoegd.

Tweedeverblijvers: beslissing ten vroegste op 8 juni

Voor tweedeverblijvers is het voorlopig nog wachten. De premier benadrukt dat ze eerst de tijd willen nemen om alles te bestuderen en een gedetailleerd plan te maken. Voorlopig wordt daar pas ten vroegste op 8 juni over beslist.

Verboden tot 30 juni: culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen

Tot 30 juni worden alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen verboden. Ook waarschuwt de veiligheidsraad dat we wellicht deze zomer geen terugkeer zullen hebben naar de normaliteit.

LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? De coronapatiënten in België: hun leeftijd en de evolutie Welke maatregelen zijn er in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.