Oversterfte bedraagt 9.000 in België, maar onze telling blijkt (als enige ter wereld) correct, aldus The Economist

Foto: Photo News

Oversterfte bedraagt 9.000 in België, maar onze telling blijkt (als enige ter wereld) correct, aldus The Economist

Print

COVID-19 heeft intussen al bijna 9.000 extra overlijdens veroorzaakt in België. “Dat is veel hoger dan de oversterfte die we in het verleden ooit hebben kunnen meten tijdens vorige griepseizoenen”, zei viroloog Steven Van Gucht vrijdag tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum.

In 2017 was er in de winter, gelijklopend met de griepepidemie, een oversterfte van 3.284 mensen. Tijdens de griepepidemie van 2018 vielen er 3.093 extra doden, en in 2019 was er geen oversterfte in de winter.

De winter van 2015 was met 4.012 extra overlijdens een van de ergste griepseizoenen die België kende sinds 2001. Maar de oversterfte tijdens de huidige COVID-19-uitbraak ligt bijna 2,2 keer hoger, zei Van Gucht. “En dit ondanks de lockdown”, voegde hij eraan toe. “Het is duidelijk dat als we die lockdown niet hadden uitgevoerd, de gevolgen veel erger zouden geweest zijn en die oversterfte ook heel wat groter zou geweest zijn.”

Het hoge sterftecijfer van België komt volgens Van Gucht doordat we een dichtbevolkt land zijn en een sterk verouderde bevolking hebben. Maar ook onze nauwkeurige manier van tellen heeft daar veel mee te maken. “Het aantal overlijdens dat we rapporteren, komt bijna voor 100 procent overeen met de gemeten oversterfte”, legde hij uit.

Oversterfte versus gerapporteerde coronadoden

Ook een grafiek van het gerenommeerde tijdschrift The Economist kreeg veel aandacht tijdens de persconferentie. Uit een studie die het magazine publiceerde blijkt dat de telling van het aantal corona-doden in ons land vrijwel correct is. Onder meer het Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland, Spanje en Frankrijk zouden op basis van die studie het aantal overlijdens ten gevolge van het virus moeten bijstellen.

In Nederland ligt de oversterfte bijna twee keer zo hoog als het aantal officieel gerapporteerde COVID-19-overlijdens.

De epidemie en de daarmee gepaard gaande oversterfte verspreidden zich volgens de viroloog “als een olievlek” over West- en later ook Noord-Europa. Begin maart begon de oversterfte in Italië, in de week van 9 maart in Spanje en Nederland, in de week van 16 maart in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, en een week later ook in Zweden.

“Eind maart-begin april werd er in bijna heel West-Europa extreme oversterfte gemeten”, aldus Van Gucht, die toevoegde dat de Duitse gegevens zeer onvolledig zijn. Vanaf 13 april is de oversterfte in heel Europa beginnen dalen, behalve in het Verenigd Koninkrijk.