OVERZICHT. Dit heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist

De Veiligheidsraad heeft een verdere versoepeling van de lockdown aangekondigd, vanaf 18 mei gaat fase twee van start. De heropening van de markten, musea en de contactberoepen zoals kappers gaat zoals verwacht door. Bekijk hier welke nieuwe beslissingen genomen werden.

De belangrijkste maatregel van fase twee, die maandag 18 mei van start gaat, is de gedeeltelijke heropening van de scholen. “Sommige ouders zijn ongerust’, zegt premier Sophie Wilmès. “We willen hen geruststellen, deze beslissing is genomen met advies van professionals uit de gezondheidssector en onderwijs. In meerderheid van EU landen gaan kinderen terug naar school. Leraren en directies doen er alles aan om veiligheidsvoorschriften te volgen.”

Musea en culturele bezienswaardigheden

Vanaf 18 mei mogen musea en culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen open gaan, als de aankoop van tickets via een online platform of telefonisch geregeld kan worden. Er moeten ook maatregelen worden genomen om massa’s te vermijden. Bibliotheken blijven ook open. De premier verwacht voor het einde van de week een verslag van de GEES.

Contactberoepen: kappers en schoonheidsspecialisten

Contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten mogen ook vanaf 18 mei heropstarten. Dit kan enkel als ze op afspraak werken. Mondmaskers of mond-neusbescherming zijn verplicht, ook voor klanten en er moet ook een veilige afstand kunnen worden gehouden.

Markten met maximaal 50 kraampjes

Markten in open lucht met maximaal 50 kraampjes kunnen opnieuw georganiseerd worden met akkoord van de lokale autoriteiten. Ook hier moeten de afspraken in verband met de veilige afstand gerespecteerd worden. Er moet een circulatieplan gemaakt worden. Mondmaskers worden ook verplicht voor de marktkramers en het personeel. Voor klanten wordt het aanbevolen.

Heropening dierenparken

Dierenparken mogen opnieuw open vanaf 18 mei. Dit kan enkel als ze de verkoop van tickets online of via telefoon kunnen doen om de toegang te beperken. Er moet ook een circulatieplan komen. Restaurants, cafés, attracties en speelpleinen blijven gesloten.

Sporttrainingen met 20 personen

Trainingen en lessen in open lucht kunnen ook hervat worden vanaf maandag. Dit kan met maximaal 20 personen en de afstandsregels moeten worden gerespecteerd. Er moet een coach aanwezig zijn. Sportclubs moeten ook de nodige maatregelen nemen vooraleer ze opnieuw open gaan. Cafetaria’s blijven gesloten.

Begrafenissen en huwelijk met 30 personen

Begrafenissen en huwelijken kunnen vanaf maandag opnieuw georganiseerd worden met maximaal 30 personen. Dit moet nog steeds gebeuren met respect voor de afstandsregels. Het is niet toegelaten om recepties te organiseren na de ceremonie.

Verboden tot 30 juni: culturele, sportieve en recreatieve evenementen

Tot 30 juni worden alle culturele, sportieve en recreatieve evenementen verboden. Ook waarschuwt de veiligheidsraad dat we wellicht deze zomer geen terugkeer zullen hebben naar de normaliteit.

.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS