‘Wondermiddel’ in de strijd tegen corona is rijp voor de vuilnisbak na nieuw onderzoek

Foto: AFP

‘Wondermiddel’ in de strijd tegen corona is rijp voor de vuilnisbak na nieuw onderzoek

Print

Een van de topkandidaten in de zoektocht naar een geneesmiddel tegen het coronavirus zoeft richting de prullenbak. De voorbije weken doken al steeds meer vragen op over de veiligheid en het nut van hydroxychloroquine. Het meest recente onderzoek, een observatiestudie, lijkt de genadeklap uit de delen.

De grootste studie tot nog toe naar het gebruik van malariamiddel hydroxychloroquine bij Covid-19-patiënten stelt zwaar teleur. Amerikaanse onderzoekers van de NewYork-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center bestudeerden de behandeling van 1.400 Covid-19-patiënten in een New Yorks ziekenhuis. Ongeveer 59 procent kreeg het geneesmiddel, de rest niet.

Een verschil maakt het niet. De onderzoekers vonden geen enkel bewijs dat het middel helpt, noch dat het schade toebrengt. Patiënten met hydroxychloroquine lopen net zoveel risico op beademing en overlijden als patiënten zonder. De onderzoekers adviseren ziekenhuizen om het niet langer standaard te gebruiken bij de behandeling, iets wat in de VS – in tegenstelling tot bij ons – nog regelmatig gebeurt.

De studie komt bovenop eerdere onderzoeken die vooral wezen op het potentiële gevaar van het malariamiddel. Bij te hoge dosissen is het toxisch en kan het hartproblemen veroorzaken. “Dit is nog maar eens een ontgoochelend onderzoek”, zegt microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen). Toch verdwijnt hydroxychloroquine nog niet van de lijst van mogelijke ­coronageneesmiddelen. “In Engeland loopt nog een groot onderzoek met duizenden deelnemers. In juni kennen we daarvan de resultaten, die zullen definitief bepalen of hydroxychloroquine potentieel heeft of niet.”

 ‘Wondermiddel’ in de strijd tegen corona is rijp voor de vuilnisbak na nieuw onderzoek
Foto: AP

Wondermiddel

Dat we allemaal hydroxychloroquine kennen, danken we deels aan de Amerikaanse president Trump. In een niet zo ver verleden roemde hij het als een ‘geschenk uit de hemel’. Ook de Franse president Macron en de Braziliaanse president Bolsonaro haalden de loftrompet boven voor het malariamiddel. Om aan de ontstane vraag te beantwoorden – Trump liet miljoenen dosissen bestellen – moest producent Sanofi de productie met de helft verhogen.

Dat Trump in hydroxychloroquine ging geloven had te maken met een veelbelovende studie in Marseille. De Franse microbioloog Didier Raoult kon indrukwekkende resultaten voorleggen bij weliswaar minder dan 30 patiënten. “Dat was een slechte studie, wetenschappelijk waardeloos”, zegt Goossens. Wetenschappers wereldwijd reageerden verbolgen op de voorbarige Franse studie, maar het kwaad was dan al geschied.

LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? De coronapatiënten in België: hun leeftijd en de evolutie Welke maatregelen zijn er in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.