Meer politie dan betogers op demonstratie tegen de lockdown

Print
Antwerpen -

Een tiental mensen hebben zaterdagmiddag in Antwerpen gehoor gegeven aan de oproep tot demonstratie tegen de lockdown. Op de Leopold De Waelplaats voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten bleef het dan ook rustig. Na zo’n tien minuten werd beslist de betoging af te gelasten.

“Wij zijn de lockdowndictatuur méér dan beu”, zo stond de voorbije dagen te lezen op het facebookevenement Demonstratie Vrijheid Van Het Volk. “Ons statement is duidelijk: stop deze onredelijke lockdown en alle vrijheidsberovende maatregelen of er komt een tijdperk aan met ongekende werkloosheid, armoede en sociale drama’s”, aldus de organisatoren.

Rond 11 uur bleek al dat de respons beperkt zou blijven. De politie, die in groten getale aanwezig was, sprak het handjevol mensen aan om hen te wijzen op de verboden samenscholing. Opvallend was wel dat de mensen uit alle hoeken van het land kwamen: Gent, Turnhout, Leuven, Kortrijk en zelfs Nederland was vertegenwoordigd.

Om 12.10 uur besliste een medeorganisator de betoging af te gelasten. “We gaan wel verder betogen, maar op een andere manier”, klonk het. Over het waarom van de betoging was de man, die liever anoniem bleef, duidelijk: “We protesteren tegen de waanzinnige maatregelen die niet grondwettelijk zijn en ingaan tegen de burgerrechten. Naar onze mening zijn die maatregelen niet gerechtvaardigd, ook al redden ze natuurlijk wel levens.”

Dertien personen bestuurlijk aangehouden

“Al van in de loop van de voormiddag troffen we mensen aan die de intentie schenen te hebben om te gaan betogen. Dat was zo aan het Centraal Station en in de omgeving van en op de Leopold De Waelplaats. Van wie we de intenties kenden, werd bestuurlijk aangehouden. Anderen werden geïdentificeerd en kregen een eenmalige waarschuwing en zijn gevraagd om de plaats te verlaten”, aldus politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

“Momenteel hebben we dertien personen bestuurlijk aangehouden, onder wie enkele organisatoren. Een twintigtal mensen kreeg een eenmalige waarschuwing”, zegt Bruyns. “We hebben zo veel mogelijk proberen te bemiddelen en maakten mensen er op attent dat deelnemen aan de verboden manifestatie een inbreuk is, maar evengoed dat ze een inbreuk plegen op de federale richtlijnen met betrekking tot COVID-19.”

De afgelopen weken werden in verschillende landen al protesten tegen de maatregelen rond het coronavirus gehouden, onder meer in de Verenigde Staten en Nederland. Vorige week nog troepten tijdens zo’n demonstratie honderd tot tweehonderd Nederlanders samen in Den Haag.

Meer politie dan betogers op demonstratie tegen de lockdown
Foto: Joris Herregods
Meer politie dan betogers op demonstratie tegen de lockdown
Foto: jtp
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio