Berendrechtsluis aantal weken buiten dienst voor herstellingen: water stroomde langs elektriciteitsleidingen

Sinds enkele dagen kan de scheepvaart in de haven niet meer door de Berendrechtsluis, de zuidelijke van twee grootste sluizen op de rechteroever. Een schip beschadigde eind december de sluiswand en het water liep binnen. Er is een reparatie nodig. Voor de scheepvaart kan er vertraging zijn.

cm

Na de botsing stroomden liters water langs elektriciteitsleidingen. Het waren opvallende beelden die we te zien kregen uit de kelder van de Berendrechtbrug. Dat is de plek waar het contragewicht inzakt als de brug opent.

De forse barsten kwamen er eind vorig jaar nadat een schip tegen de kant is gebotst. Duikers voerden noodherstellingen uit. De brug staat al enkele maanden ongebruikt omhoog, tot ongenoegen van het wegverkeer.

Extra druk op Zandvlietsluis

Aannemer Herbosch-Kiere is begonnen aan de herstelling. “Sinds maart werken ze aan de binnenkant”, zegt Gert Ickx van het Havenbedrijf Antwerpen. “Nu is er gestart aan de waterkant. Een caisson (een halfopen bak) in het water zet de sluismuur droog. Zo kan die afgebroken worden en opnieuw gegoten worden.”

Schepen kunnen de Berendrechtsluis een aantal weken niet gebruiken. Daardoor komt er extra druk op de Zandvlietsluis. Het Havenbedrijf maakt zich sterk dat de vertraging voor de scheepvaart maximaal kan oplopen tot enkele uren. Als er grote drukte ontstaat, zouden kleinere schepen wel de Berendrechtsluis kunnen gebruiken.

Het Havenbedrijft beweert voorlopig niets kwijt te kunnen over hoeveel de herstelling zou kosten en dat er nog een gerechterlijke expertise bezig is.

© koen fasseur

© koen fasseur

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio