Noodopvang op scholen zal geen massale toestroom kennen, blijkt uit coronastudie

Ook de komende weken zal de noodopvang op scholen geen grote toestroom kennen. Foto: Fred Debrock

Noodopvang op scholen zal geen massale toestroom kennen, blijkt uit coronastudie

Print
Antwerpen -

Afgelopen maandag konden een heel aantal bedrijven weer opstarten. Zo’n 150.000 werknemers keerden zo terug uit tijdelijke werkloosheid. Dat had tot gevolg dat er op 4 mei 28% van de mensen opnieuw buitenshuis aan de slag is gegaan. Dat blijkt uit de wekelijkse coronastudie van de UAntwerpen. Voorts zegt het gros van de respondenten zeker nog niet meteen beroep te zullen doen op de noodopvang op school.

Zo’n 80.000 mensen vulden afgelopen dinsdag de Grote Coronastudie in. Een aantal vragen speelden in op de nakende heropening van de scholen en de bijhorende noodopvang voor kinderen die nog niet naar school kunnen.

“Een grote meerderheid van de respondenten geeft aan zeker geen gebruik te zullen maken van die noodopvang”, zegt prof. Thomas Neyens (UHasselt/KU Leuven). Wel blijkt dat mensen in een financieel moeilijke situatie sneller beroep doen op noodopvang dan mensen die het financieel goed voor elkaar hebben. Ook en op drie alleenstaande ouders. “Zo zien we dat 31% van de alleenstaande ouders of voogden die financiële problemen hebben terwijl ze toch gaan werken, (minstens sporadisch) noodopvang zal gebruiken”, zegt prof. Neyens. Ook per sector zijn er duidelijke verschillen: mensen die in de zorgsector werken, geven vaker aan de noodopvang te zullen gebruiken.

15% kan nog niet werken

De bevraging van dinsdag was de eerste na de eerste versoepeling van de coronamaatregelen op maandag 4 mei. Voor heel wat mensen kwam er dan ook verandering in de routine van de voorbije weken. 28% van de respondenten is deze week opnieuw buitenshuis aan de slag gegaan. Van deze groep zegt 8% dat de werkgever hen verplichtte opnieuw naar de werkvloer te komen. 57% van de deelnemers doet ook nu nog voltijds aan telewerk. 15% kon nog niet opnieuw gaan werken.