© AFP

Vandaag mogelijk duidelijkheid over Bundesliga, Manuel Neuer roept medespelers in Duitsland op 'verantwoordelijk te handelen'

Bayern München-doelman Manuel Neuer heeft kort voor het mogelijk besluit over een herstart van de Duitse competitie een oproep op zijn collega’s in de Bundesliga gedaan. 'Wij als profvoetballers dragen de verantwoordelijkheid voor onze beroepsgroep. Het moet duidelijk zijn dat het nu op ons aankomt', schreef de doelman in een gastbijdrage in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Woensdag nemen de Duitse deelstaten mogelijk een beslissing over wanneer de Bundesliga kan heropstarten.

rahe

Bondskanselier Angela Merkel en de overheden van de zestien deelstaten nemen woensdag mogelijk een besluit over een herstart van de Duitse voetbalcompetitie. Die ligt sinds half maart stil vanwege de uitbraak van het coronavirus. Volgens een gelekt document zullen de wedstrijden in de Bundesliga en Tweede Bundesliga mogen opstarten 'om de economische schade te beperken', staat in het document. Als datum wordt gekeken naar 21 mei, of een week vroeger op 15 mei. De wedstrijden worden dan afgewerkt zonder fans.

Voorts zouden de competities pas hervat kunnen worden als de spelers, begeleiders en staf van de teams twee weken in quarantaine hebben gezeten. 'Het hervatten van de competitie moet worden voorafgegaan door twee weken quarantaine. Eventueel in de vorm van een trainingskamp', staat in het voorstel. De afgelopen dagen is het longvirus bij spelers en stafleden van meerdere Duitse clubs vastgesteld.

Neuer: 'Het is nu aan de clubs'

Volgens Bayern-doelman Neuer is de afgesproken medische aanpak van de Duitse profliga (DFL) het hoogst haalbare. 'Het is nu aan eenieder bij de clubs en in zijn omgeving dit gedisciplineerd uit te voeren.' Neuer waarschuwde daarnaast dat 'bij een afgelasting van het seizoen de Bundesliga zoals we die nu kennen, niet meer zal bestaan'.

De profvoetballers dragen volgens de aanvoerder van de ‘Mannschaft’ de verantwoordelijkheid voor alle clubs, voor tienduizenden arbeidsplaatsen in verschillende branches en 'niet het minste voor alle fans voor wie voetbal een belangrijk deel van hun leven is. We waren de lievelingen van een hele natie toen we op 13 juli 2014 wereldkampioen werden in Maracanã in Rio de Janeiro, nu moeten we een ander shirt dragen, dat van maatschappelijke voorbeelden.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal