De dokken in de stadshaven, waaronder het Houtdok-zuidzijde komen weer in handen van de stad. © Victoriano Moreno

Stad wordt eigenaar van dokken van de stadshaven

De stad Antwerpen wordt in de nabije toekomst eigenaar van de watervlakken van het Asiadok, Kempisch Dok, Kattendijkdok, Houtdok-Zuidzijde en Bonapartedok en van de landvlakken Kempeneiland en Asiadok-Oostkaai. Dat is vastgelegd in een overeenkomst tussen het Havenbedrijf en de stad Antwerpen. De gemeenteraad moet nog zijn goedkeuring geven.

De overdracht van het gebied Eilandje van het Havenbedrijf aan de stad is opgestart in 2009. Om rekening te houden met onder andere restauratiewerkzaamheden aan de kaaimuren en de nog aanwezige havenactiviteiten wordt de overdracht in fasen uitgevoerd onder de vorm van logische deelgebieden: Oude Dokken, Montevideowijk, Cadixwijk, het Droogdokkeneiland, het Kempeneiland, het gebied Asiadok-Oostkaai en het Mexico-eiland. Na het grootste deel van de landzijde zijn nu de watervlakken aan de beurt.

“Met deze officiële overdracht krijgt de Antwerpenaar de watervlakken van de stadshaven grotendeels terug”, zegt Annick De Ridder, schepen voor haven, stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening. De stad wordt zo de voornaamste eigenaar van de gehele waterzijde wat het gemakkelijker maakt om een meer een eenvormig beleid te voeren.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio