© Jef Wijckmans

Eerste stap heraanleg Laar is gezet: grafmonumenten aan kerk moeten weg of worden verzorgd

Sinds kort zijn in de tuin rond de kerk op het Laar een aantal witte bordjes verschenen. Het gaat om een actie van het gemeentebestuur om de ruimte midden het dorpscentrum te verfraaien.

Op de beperkte ruimte rond de Sint Leonarduskerk prijkt nog een tiental grafzerken die van het vroegere kerkhof getuigen. Het gaat vaak om grafmonumenten van personen van adel of aanzien wat betreft het verleden van de gemeente.

Guy De Schepper, diensthoofd burgerzaken, zegt dat hiervoor ooit een eeuwigdurende concessie werd verleend. “Omdat sommige families uitstierven of naar verre oorden verhuisden, kwijnden de graven weg of verkommerden ze volledig. Het bezorgt de gemeente geen fraai beeld.”

Het schepencollege kondigde eerder aan de dorpskern te willen vernieuwen en pakt als eerste punt deze verwaarlozing aan. Met bordjes aan de graven waarschuwt het met een procedure van verwaarlozing te beginnen.

De nabestaanden krijgen een jaar de tijd om hun graven te onderhouden. Na deze periode en bij niet herstellen zal het schepencollege, na advies van de heemkring, het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen en Monumentenwacht bepalen wat verder met deze graven moet gebeuren.

“We hopen dat bijzondere historische grafmonumenten behouden blijven”, zegt René Beyst van de heemkring. “In de kerkmuur is bijvoorbeeld een grafsteen van de familie Delrio uit de 16de eeuw ingemetseld. Het grafmonument van de families Stier-Van Havre uit eind 18de en 19de eeuw is nog in redelijke staat en zou zeker funerair erfgoed moeten blijven. We gaan dit zeker opvolgen.”

Bevoegd schepen René Lauwers (Groen) zegt dat de nabestaanden voor zover mogelijk ook aangeschreven werden. “Het plan om het volledige Laar in 2022 aan te pakken loopt door de coronacrisis wel vertraging op. Het is wel onze bedoeling een kant-en-klaar plan te hebben waarmee de volgende bestuursploeg aan de slag kan.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio