Het stadsbestuur besliste om ook de Hanswijkvaart tijdelijk om te vormen tot fietsstraat. © Gil Plaquet

Mechelen voert met onmiddellijke ingang op vijf locaties fietsstraten in

De stad Mechelen voert met onmiddellijke ingang op vijf locaties fietsstraten in. Ze moeten fietsers en wandelaars tijdens de coronacrisis helpen om de sociale afstand makkelijker te respecteren.

De fietsstraten werden ingevoerd op de volgende plaatsen: Geerdegemvaart tussen Plaisance- en Colomabrug tot aan de grens met Hofstade (Zemst), op de Auwegemvaart tussen Plaisancebrug en het jaagpad aan Komet en op de Vaartdijk tussen het station en de brug. Daar is nog de Hanswijkvaart bijgekomen, met aan de ene zijde het traject van de Colomabrug tot aan het jaagpad en aan de andere zijde het gedeelte tussen de Postzegelbrug en de Stationsstraat.

De wegen langs de Leuvense Vaart lenen zich perfect als fietsstraat omdat op deze stukken de rijbaan parallel loopt met het fietspad. Daardoor zijn er weinig infrastructurele aanpassingen nodig. “De fietsers komen in beide richtingen op de rijbaan. Zo wordt het pad langs de waterkant helemaal vrijgemaakt voor wandelaars en wordt het dus exclusief als voetpad benut. Op die manier houden fietsers ook een veilige 1,5 meter afstand van elkaar,” zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

DE TEST