Themabeeld Kalmthoutse Heide. © Erik Vandewalle

Code voor brandgevaar in Antwerpse natuurgebieden afgezwakt naar geel

De regenval van de voorbije dagen heeft het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) ertoe gebracht de code voor brandgevaar in de natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg af te zwakken. In Limburg gaat het nog om code oranje, in Antwerpen geldt nu code geel. De natuurgebieden kunnen dus weer open voor publiek, al blijft waakzaamheid geboden.

Omwille van wekenlange droogte vaardigde ANB op 20 april code rood uit voor extreem brandgevaar in de Antwerpse en Limburgse natuurgebieden. De waarschuwingen en extra waakzaamheid ten spijt, brak er enkele dagen later brand uit in De Liereman in Oud-Turnhout die 30 hectare veengebied verwoestte. Nu er eindelijk de nodige regen gevallen is, is het brandgevaar kleiner geworden. Ook De Liereman opent woensdag om 18 uur weer de deuren voor het publiek.

In Antwerpen is er nog sprake van code geel, wat inhoudt dat de brandtorens indien nodig worden bemand en er extra waakzaamheid is. In Limburg geldt nu nog code oranje, wat betekent dat de brandweer nog steeds op scherp staat en versterkt uitrukt bij de minste brandmelding. De brandtorens in de gebieden worden eveneens bemand op basis van een risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten. Kinderen mogen niet zonder toezicht rondlopen en bezoekers worden aangemaand extra voorzichtig te zijn en zeker niet te roken of vuur te maken.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio