© BELGA

Telefacts-reportage over zaak-Julie Van Espen wordt niet uitgezonden: advocaten Steve Bakelmans dreigen met klacht

De Telefacts-reportage over de vermoorde Julie Van Espen van dinsdagavond wordt niet uitgezonden. Dat meldt VTM. De advocaten van verdachte Steve Bakelmans dreigen met een klacht in te dienen tegen twee speurders die in de reportage aan het woord zouden komen. Daarom werd beslist om de uitzending uit te stellen.

JaTi/DVD

Op maandag 6 mei 2019 werd Steve Bakelmans (40) opgepakt in Leuven op verdenking van de moord op Julie Van Espen. Op dat moment was het lichaam van de 23-jarige studente uit Schilde nog niet gevonden en vreesde zowat het hele land voor het ergste. Bijna meteen nadat Julie diezelfde maandagnamiddag uit het Albertkanaal werd gehaald, ging hij over tot een bekentenis. Bakelmans verklaarde dat hij Julie van haar fiets had getrokken op het fietspad aan de Burgemeester Gabriël Theunisbrug, dat hij had geprobeerd haar te verkrachten, dat ze zich had verzet en dat hij haar daarna had gewurgd en haar lichaam in het water gegooid.

In de Telefacts-special ‘Julie Van Espen, 1 jaar later’ zou dinsdagavond een beeld van Bakelmans worden geschetst. Ook het hoofd van de Cel Vermiste Personen, Alain Remue, en de teamchef van de cel Agressie van de Federale Gerechtelijke Politie zouden getuigen over hoe zij de zaak beleefden. De advocaten van de verdachte dreigen nu met een klacht tegen de twee speurders in te dienen. Daarop werd beslist om de reportage niet uit te zenden.

Op voorhand ingelicht

“Onze reportage is gemaakt na intens en grondig journalistiek onderzoek”, zegt Jonas Muylaert, Chef Telefacts. “We hebben ons aan alle regels gehouden: juridisch én deontologisch. We steunen op heel wat bronnen uit de gerechtelijke wereld én hadden contact met de kant van het slachtoffer én de verdachte. De advocaten van Steve Bakelmans zijn trouwens op voorhand ingelicht over de reportage en het opzet ervan.”

“De twee speurders waren erbij in de cruciale uren na de dood van Julie Van Espen”, aldus Muylaert. “Zij kwamen al meermaals aan het woord in nieuwsuitzendingen en artikels voor verschillende media. Zij beschrijven in deze Telefacts hoe zij deze zaak persoonlijk beleefden, zonder daarbij cruciale gerechtelijke, nieuwe informatie vrij te geven. Allebei kregen de goedkeuring van hun oversten om te getuigen in de reportage, die trouwens tot stand kwam na overleg met het parket van Antwerpen. Maar als journalisten willen we vermijden dat getuigen het slachtoffer kunnen worden van een klacht. Om hen te beschermen hebben we daarom in overleg met de speurders en het parket voorlopig beslist de reportage niet uit te zenden”, klinkt het.

VTM zendt in de plaats FAROEK uit.

MEER OVER Julie Van Espen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio