Een van de billboards van de vorige editie. © rr

200 billboards worden kunstwerken in Antwerpen

Elk jaar vindt in Antwerpen het Billboard Project plaats van kunstenares Sanja Tomic.

Dan wordt een vijftigtal reclamepanelen een maand lang speelterrein voor beginnende en gerenommeerde kunstenaars. Tijdens de lockdown mag het dit jaar wat meer zijn: liefst tweehonderd billboards worden in mei omgetoverd tot tijdelijke kunstwerken.

rvre

“Onze studenten hebben een heel vreemd afstudeerjaar zonder grote expo. Om ze toch nog een platform te geven, heb ik hen gevraagd om zich massaal aan te melden voor een plaatsje op een van de tweehonderd billboards die in Antwerpen in mei vrijkomen voor kunstenaars”, zegt Spank Moons van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.

Hij verzamelde ook meer dan vijftig studenten van Sint-Lucas. De bedoeling is dat de studenten een werk maken over hun tijd in de quarantaine en over de emoties die daarmee gepaard gaan. Het werk van de studenten wordt samen met nieuw werk van nationale gerenommeerde kunstenaars zoals bijvoorbeeld Fred Bervoets tentoongesteld op billboards in Antwerpen en de brede rand van de stad. “Normaal gezien dienen die panelen uiteraard voor de grote reclamefirma’s, maar nu de reclamesector ook voor een groot deel is stilgevallen, kunnen we er dit jaar veel meer reserveren voor de kunstenaars.”

Online zullen we niet veel merken van het Billboard Project: The Quarantaine Edition. “Het is leuk dat veel musea en galerijen deze periode proberen hun aanbod online te vertalen, maar wij willen met dit project toch de kunst terug fysiek bij de mensen brengen. Om het te zien, moet je buiten gaan wandelen” aldus Spank Moons.

De tweehonderd reclamepanelen moeten op 1 mei gevuld zijn. Op een aantal reclamepanelen komt een plattegrond die aangeeft waar de andere kunstzinnige reclamepanelen zijn.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio