Antwerpenaar in quarantaine maakt natuurdocumentaire vanuit zijn raam

Teun De Voeght (33) slaagde erin om vanuit zijn achterhuis in het Antwerpse stadscentrum een wonderbaarlijke mini-natuurdocumentaire in elkaar te steken. Die kreeg de titel ‘A Roof Window’ (een dakraam) mee. Hij filmde alles uit zijn raam terwijl hij er twee weken in quarantaine zat. Laat u hieronder acht minuten entertainen door zijn beelden van de fauna, de muziek van zijn vriendin en de vertelstem van David Attenborough, … of daar lijkt ie toch sprekend op.

Andreas Rotty

“Net voor de algemene lockdown voelde ik me grieperig. Ik werd door de dokter vanaf 14 maart twee weken in quarantaine gezet”, vertelt Teun De Voeght, gewoonlijk aan de slag als freelance journalist. “Dan begon het lenteweer juist op te komen en kwam de natuur tot leven. De knopjes groeiden aan de takken en de vogels waren heel actief. Zij zaten niet in een kooi, maar ik, best poëtisch. We wonen in een achterhuis in het midden van de stad, in de wijk Zurenborg, op de bovenste verdieping ter hoogte van de boomkruinen. Perfect dus om alles te filmen.”

Natuurkundig correct

Het resultaat is een natuurkundig correcte mini-documentaire van acht minuten. Bewonderenswaardig professioneel, als je weet dat hij nog nooit zoiets gedaan had. Passeren de revue: houtduiven, pimpelmezen, een vlieg, een bij en kevertjes op de dakrand en in de raamopening, zwarte bonenluizen aan een blad, een lieveheersbeestje, een ekster, enzoverder. Daarmee hebben we de eerste drie minuten gehad. Jager-prooi verhoudingen worden uit de doeken gedaan en we zien verder hoe er om territorium wordt gestreden en nesten worden gebouwd.

“De bedoeling was ook echt om een natuurdocumentaire van een stadstuin te maken”, vertelt Teun. “Mijn vriendin heeft met een digitaal muziekprogramma de muziek gecomponeerd, specifiek op maat van de beelden. Het is dramatische muziek zoals in de BBC-documentaires. En ik heb een voice-overacteur gekozen met een gelijkaardige stem als die van David Attenborough.” U hoort de Britse documentairemaker zelf aan het woord, zo lijkt het wel, met Nederlandstalige ondertiteling.

“Het valt me op hoe veel natuurlijk leven er eigenlijk was in de stad. Meer dan normaal, lijkt me. Dan is de vraag natuurlijk: zijn er meer vogels door de stilte van de coronacrisis, of kijken en luisteren we er nu pas goed naar?”, vraagt Teun zich af. “Het zou tof zijn als nog meer Antwerpenaars mini-natuurdocumentaires maken.”

Of hij besmet was met het coronavirus, weet Teun niet. Hij is nooit getest geweest. Maar de quarantaine heeft in ieder geval wel iets moois opgeleverd.

Bekijk hier de integrale documentaire ‘A Roof Window’:

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio