Zo’n 170 hectare bosgebied in De Liereman afgebrand: “Dit is een nachtmerrie”

Een enorme brand heeft woensdag in natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout zo’n 170 hectare waardevolle vegetatie vernield. Meer dan zeventig brandweermannen en een helikopter werden ingezet om de brand te bestrijden. Woensdagavond rond 21.30u was het vuur onder controle na urenlang blussen. Over de oorzaak is nog niets met zekerheid bekend, maar kwaad opzet wordt niet uitgesloten.

Landschap De Liereman is al enkele dagen afgesloten voor natuurliefhebbers vanwege het brandgevaar door de droogte. Een medewerkster die de dieren controleerde, merkte woensdag toch een brandje op in het centrum van het gebied. De veldwachter haalde er vervolgens de brandweer bij. De rookpluim en de stank waren tot in de verre omgeving zichtbaar.

(Lees verder onder de foto’s)

© BERT DE DEKEN

© rr

Bas Van der Veken is de vrijwillige beheerder van De Liereman: “Er staat in totaal 167 hectare bosgebied in brand hier in De Liereman: het kerngebied, zeg maar. Er is een oostenwind over het gebied geraasd die de brand verder heeft doen verspreiden. Dit is een nachtmerrie. We hadden hier hard voor gevreesd en nu is het helaas ook uitgekomen. Hier leven veel zeldzame dieren en planten. Het zal nog decennialang duren voor die schade allemaal hersteld is. Er woeden momenteel over heel Europa soortgelijke branden. Elk jaar opnieuw is het deze periode van het jaar bang afwachten voor bosbranden, vanwege de droogte. In de zomer is het ook droog, maar dan zit er nog vocht in het gras waardoor het bijna nooit tot bosbranden komt.”

Brandstichting is niet uitgesloten

Vanuit meerdere hoeken wordt er zelfs gedacht aan brandstichting. Burgemeester Bob Coppens: “We moeten deze brand nog onderzoeken, al kan ik wel zeggen dat er in het verleden soortgelijke brandjes zijn geweest. Een aantal weken geleden was er ook een brandje en daar heeft de speurhond iets verdachts gedetecteerd, wat op spoor van eventuele pyromanie zou kunnen wijzen. Of dat ook hier het geval is, moet nog blijken, maar het is niet uitgesloten. De brandweerzone Taxandria is hier aanwezig, zone Kempen ook. De federale politie heeft een extra helikopter ingezet om vast te stellen hoe groot de schade is. Bovendien heb ik bijkomende hulpmiddelen gevraagd. We hebben rond 16.30u (woensdag, red.) voor het eerst melding gekregen van een brand. Een buurtbewoonster had een brandje opgemerkt. Op dat moment was het nog een kleine brand, maar die brand is op korte tijd enorm in omvang toegenomen.”

(Lees verder onder foto’s)

© Brandweer Kasterlee

© Brandweer Kasterlee

© Brandweer Kasterlee

De brand ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. Aan omwonenden werd aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen. Er werd ook gevraagd om de wegen vrij te houden voor de hulpdiensten en de omgeving te vermijden.

Anja Cremers en haar man Paul Lambergts wonen vlak bij De Liereman. “Toen ik het nieuws van de brand vernam zaten we nog op ons werk en was het eerste wat ik dacht: oh nee, onze kat zit nog binnen. Al een geluk dat de wind nog goed staat. De brand is super fel. De brandweer gaat nog hele nacht werk hebben. In het gebied waar de brand nu woedt wordt gagel gemaakt. Daar gaat heel veel van vernietigd zijn.’’

Brandweerzone Taxandria meldde om 21.30u woensdagavond dat de brand onder controle is. “De rookontwikkeling is bijna verdwenen. Onze ploegen blijven de ganse nacht nablussen. Morgen (donderdag, red.) wordt bekeken hoe groot de schade is.”

© Jef Matthee

© Facebook

© Facebook

© bvde

© gvn

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio