Stamvader Frans Kokx werd op zijn 88ste nog veroordeeld tot vier jaar celstraf. “De Kokx’en stoppen nooit. Drugs produceren is iets genetisch in die familie.” © Mia Uydens

Op zoek naar de pillendraaiers, de wietboeren en de Corleone’s van de Kempen

De coronacrisis houdt ons allemaal in haar greep. Lezen kan je afleiden. Daarom bundelen wij onze beste verhalen van de afgelopen maanden nog eens voor jou. Onze misdaadjournalist Joris Van der Aa deed eind vorig jaar onderzoek naar drugs in de Kempen, en waarom dat gebied nog altijd zware criminelen aantrekt. Over de Hollandse pillendraaiers, de wietboeren, de motorbendes en de Italiaanse cokesmokkelaars die zich verschuilen in de Stille Kempen. Lees het eerste en tweede artikel in deze lijst gratis.

Klik op de titel om het volledige artikel te openen.

PODCAST. Kid Martens, het Kempens brein achter kunstroven in honderden kastelen

Eind jaren negentig was Cornelius Martens, alias de Kid, een van de grootste kunstrovers van Europa. Hij plande zijn roemruchte rooftochten vanuit zijn eenvoudige woning aan de Postelsebaan in Retie. Tot hij in een vlaag van overmoed de “Zonnekoning” stal van de Fransen. In deze podcast blikt onze misdaadexpert Joris Van der Aa terug op de Kid en zijn Kasteelbende.

DEEL 1: Campania, het land van smokkelaars, veedieven en pillendraaiers

Narco’s in de Stille Kempen: xtc-baronnen en wietboeren hebben plaats ingenomen van veedieven en botersmokkelaars

De Kempen oefenen al eeuwen een speciale aantrekkingskracht uit op dievenbendes, smokkelaars en struikrovers. De vagebonden en botersmokkelaars van weleer hebben vandaag plaatsgemaakt voor steenrijke gangsterbazen die hun drugsimperium bestieren vanuit de villawijken van Oud-Turnhout.

© Kris Hossey

Varkensboeren die vooral de kost verdienen met speed: de familie Kokx, de Corleone’s van de Kempen

De Nederlandse misdaadbendes domineren het drugsmilieu in de grensstreek, maar een familie varkensboeren uit Merksplas leerde de Hollandse pillendraaiers hoe ze goede speed moesten ‘koken’: de familie Kokx. Stamvader Frans Kokx was 88 jaar oud toen het hof van beroep hem tot vier jaar celstraf veroordeelde. “De Kokx’en stoppen nooit. Drugs produceren is iets genetisch in die familie.”

© Mia Uydens

Lijk van verdwenen crimineel aan de varkens gevoerd?

Nederlander John Heijboer, die in 2005 nog terechtstond in een grote drugszaak rond havendief Guy De Gres, is na het proces spoorloos verdwenen. De verdwijning van de 43-jarige crimineel uit Breskens wordt tot vandaag nog altijd onderzocht.

© KH, RR

De nieuwe goudader van de drugsmaffia: crystal meth

De misdaadnetwerken die al bijna drie decennia xtc-pillen en speed ‘koken’ in hun clandestiene labs in de Kempen, hebben een nieuwe goudader ontdekt: methamfetamine of crystal meth. Het gaat om een zwaar verslavend roesmiddel dat vooral in Oost-Europa, Azië en Australië aan een opmars bezig is.

© Gregory Van Gansen

DEEL 2: de Kempen, cannabiskolonie van de poldermaffia

Barbapapa, de Haagse hasjbaron die smokkelde vanuit manege in Arendonk

Hij was letterlijk en figuurlijk een van de zwaarste en kleurrijkste jongens van het misdaadmilieu in de grensstreek. Vanuit zijn paardenfokkerij in Arendonk runde hij een smokkelorganisatie die 25 ton hasj invoerde. Zijn naam: Johannes ‘Jack’ Romijn, alias Barbapapa.

© BDD

Drugscrimineel Michael Van Erp, de man van seksclub The Ritz in Mol en procedurefouten

De federale politie en het gerecht van Turnhout hebben zich de voorbije 15 jaar redelijk slagvaardig getoond in de strijd tegen georganiseerde drugsbendes, maar in het dossier tegen Michael Van Erp, voormalig eigenaar van seksclub The Ritz in Mol, liep het helemaal mis.

© Mia Uydens, RR

Voormalige baas van Diamond Princess en Versuz had connecties in Amsterdamse onderwereld

Speurders van de federale politie in Antwerpen, Turnhout en Limburg hebben hem jarenlang op de huid gezeten, omdat ze in hem een zetbaas van de Amsterdamse onderwereld zagen. Maar nooit hebben ze Douwe V., de voormalige baas van dancing Versuz en discoboot Diamond Princess, iets kunnen maken.

© RR

DEEL 3: De Kempen al decennia hotspot voor illegale productie partydrugs

Hoe een frituur drugsboer Cor fataal werd

De Nederlandse politiediensten hebben hun tanden jarenlang stukgebeten op het dossier van topcrimineel Cor Aarts (61), die eind jaren negentig een van de kopstukken van de mondiale xtc-handel werd. De federale politie van Turnhout kon de villabewoner uit Meerle wel achter slot en grendel steken wegens de smokkel van hasj en cocaïne.

© RR

Lokale alcoholstokers schoppen het tot mondiale pillenproducenten

De Amerikaanse DEA, de Italiaanse Carabinieri of de Australische federale politie, geen politiedienst ter wereld die de Antwerpse Kempen níét weet liggen. De kans is immers groot dat de xtc-pillen die in de discotheken van Los Angeles worden geslikt of de crystal meth die in de straten van Sydney opduikt, zijn geproduceerd in de Kempense drugslabo’s.

© RR

Van lachgas tot crystal meth: Kees F. uit Poppel levert het allemaal op grote schaal

De Belgische en Nederlandse politiediensten hebben hun tanden gezet in het dossier van Cornelis “Kees” F. (42) uit Poppel, die een van de topfiguren van de synthetische drugsproductie zou zijn. Kees werd gearresteerd nadat de speurders twee jaar lang alle gesprekken in zijn kasteelvilla hadden afgeluisterd.

© BERT DE DEKEN

A., de garagist uit Beerse over wie niemand praat omdat hij Camorra-connecties heeft

Niet alle criminelen die zich roeren in de Stille Kempen zijn van Nederlandse origine. Een autohandelaar uit Beerse zou zelfs connecties hebben met de Camorra, de Napolitaanse georganiseerde misdaad.

© Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER