COLUMN
MOBILITEIT

Een vertrekpunt, een eindpunt,
een standpunt.

De recent geopende tramlijn 1 is volgens het onderzoek van het tijdschrift Tram 2000 de traagste van allemaal. © rr

COLUMN. Doet Koen Kennis beroep op Harry Potter?

Herman Welter volgt als sinds 1964 het openbaar vervoer in binnen- en buitenland. Tot 2008 als journalist van Gazet van Antwerpen, nu voor het Nederlandse vakblad Magazine Personenvervoer. Hij is een van onze columnisten mobiliteit.

HERMAN WELTER

Niettegenstaande een vrije baan over het hele traject is de op zaterdag 7 december 2019 geopende tramlijn 1 de traagste van de toekomstige acht snelle M-lijnen. De gemiddelde snelheid bedraagt 16 km/u. Lijn 10 (M2) haalt met 16,5 km/u zilver, lijn 15 (M7) met 17,7 km/u brons. De meting door de redactie van het tijdschrift Tram 2000 stemt overeen met metingen van TreinTramBus eerder. Ook Tram 2000 constateert dat de niet tramvriendelijke verkeerslichten de oorzaak van de traagheid zijn. Vrijwel voor elk verkeerslicht staat de tram lang stil.

Hebben de voorzitter van de vervoerregio Antwerpen en de andere genodigden dat toen niet opgemerkt? Overigens is dat probleem al lang voor de terugkeer van lijn 1 gesignaleerd. De autogerichte Administratie van Wegen en Verkeer (AWV) heeft uiteraard nog geen poot uitgestoken om dit te verhelpen. Incompetentie? Kwade wil? Onderbemenst? Is het wachten op de al decennia geleden aangekondigde supercomputer?

Eind van de jaren zestig van de vorige eeuw kon de tram in Zwitserse en Duitse steden al de verkeerslichten beïnvloeden. Zonder computer! Zijn ze dan zo slim?

In elke stad met een hart voor het openbaar vervoer start een nieuwe tramlijn in ideale omstandigheden: met een groene golf, een hoge frequentie en een voorbeeldige reizigersbegeleiding.

Tijdens de presentatie van het hertekende tramnet toonde Koen Kennis, schepen van Mobiliteit én voorzitter van de vervoerregio Antwerpen, zich enthousiast. Terecht? Voor de zeven M-lijnen – sneltrams - wordt gestreefd naar een gemiddelde snelheid van… 25 km/u. Hoe denkt Kennis dat te realiseren? Wordt wat decennia niet is gelukt, plots toch mogelijk? Of doet de schepen beroep op Harry Potter?

Naast een groene golf voor de tram moeten nog andere voorwaarden worden vervuld zoals een hoge frequentie, veilige en comfortabele overstappunten, gegarandeerde onderlinge aansluitingen, vooral ’s avonds, én correcte informatie in de tram en op de haltes. Pas dan is er uitzicht dat het hertekende tramnet niet zal leiden tot nog minder reizigers. Voor de voorzitter van de vervoerregio Antwerpen ligt nog veel werk op de plank.

MEER OVER Column Herman Welter

Verkeer Antwerpen: actuele verkeersinformatie, werfinfo en meer nieuws over mobiliteit