Het drachtig reegeitje dat werd aangevallen door een loslopende hond.

Het drachtig reegeitje dat werd aangevallen door een loslopende hond. © Patrick Van Dyck

Drachtige ree afgemaakt na aanval door hond, Natuurpunt maakt zich zorgen

“In deze coronaperiode komen veel mensen hun hond uitlaten in natuurgebieden”, vertelt Koen De Smet (67) van Natuurpunt. Vorige week werd in de Molenbeekvallei in Vremde een drachtig reegeitje stevig toegetakeld door een loslopende hond. Het dier was er zo erg aan toe dat een plaatselijke jager het uit zijn lijden moest verlossen.

pvdy

Koen De Smet werkt al geruime tijd als vrijwilliger bij de beheersgroep van het erkende natuurreservaat Vallei van de Molenbeek in Vremde. Een gedeelte van het reservaat wordt met koeien begraasd. Geregeld checkt Koen er de bedrading en bebording. Vorige week zag de natuurliefhebber in de verte, midden in het veld, een reegeit.

© Patrick Van Dyck

“Dat was heel vreemd”, legt hij uit. “Normaal verstoppen die dieren zich.” Twee dagen later kreeg hij van een van de leden van Natuurpunt een detailfoto waarop te zien was dat een dood reekalfje hing te bengelen uit het achterste van het dier. De foto was genomen op dezelfde plaats. “Samen zijn we dan onmiddellijk naar het natuurgebied gereden. Daar strompelde het dier nog een paar passen en stuikte dan ineen. Het reegeitje was er zo slecht aan toe dat we een plaatselijke jager gevraagd hebben om het om te brengen. Het dier was graatmager en moet ongetwijfeld al lange tijd hebben afgezien. Bij de autopsie bleek dat het dier verschillende hondenbeten vertoonde.”

Rekenen op burgerzin

Volgens De Smet zijn loslopende honden al langer een probleem in het reservaat. “Wij hebben er de nodige verbodsborden opgehangen. Ook de reglementering is heel duidelijk: in erkende natuurreservaten zijn honden verboden, tenzij op aangeduide plaatsen. En dan nog steeds aan de leiband. Het bevoegde Agentschap voor Natuur en Bos is daar trouwens, vanuit het bosdecreet, nog eens een campagne rond opgestart.”

Burgemeester Koen T’Sijen (PRO) heeft geen weet van het incident in de Molenbeekvallei. “Maar loslopende honden zijn daar uiteraard verboden.” Volgens de natuurbeweging zijn er in het Antwerpse de laatste weken verschillende dode reeën gemeld die door honden werden aangevallen. Of Natuurpunt gaat aandringen op extra controles? “Dat heeft in deze coronaperiode weinig zin”, klinkt het. “Ik neem aan dat er nu andere prioriteiten zijn. We kunnen alleen maar hopen dat eigenaars van honden voldoende burgerzin aan de dag leggen.”

MEER OVER Dieren

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio