Ikea geeft recept voor zijn bekende gehaktballetjes vrij

Food

Ikea geeft recept voor zijn bekende gehaktballetjes vrij

Print

Naar Ikea ga je voor de meubels en… de Zweedse gehaktballetjes. Maar omdat heel wat filialen wereldwijd de deuren hebben gesloten en Ikea niet wil dat je de Köttbullar al die tijd hoeft te missen, heeft de meubelgigant het recept ervan vrijgegeven.

De Zweedse balletjes vliegen bij Ikea normaal de deur uit, maar dat is in tijden van corona wel eventjes anders. Maar niet getreurd, Ikea heeft zijn recept vrijgegeven zodat je thuis zelf aan de slag kunt gaan met de Köttbullar. Het gerecht wordt opgebouwd in zes stappen en ook de roomachtige saus wordt erbij geserveerd.

“We weten dat sommige klanten onze gehaktballen missen”, zegt Lorena Lourido, foodmanager bij Ikea. “Daarom hebben we een alternatief voor thuis gelanceerd dat, met behulp van gemakkelijke en toegankelijke ingrediënten, mensen helpt die op zoek zijn naar inspiratie in de keuken. Thuis blijven kan moeilijk zijn, maar we willen helpen het leven van iedereen een beetje makkelijker en aangenamer te maken. Bon appétit of, smaklig måltid, zoals we in Zweden zeggen.”

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de gehaktballetjes

500 g rundergehakt
250 g varkensgehakt
1 ui, fijngesneden
1 teentje look (geplet of fijngesneden)
100 g broodkruimels
1 ei
5 eetlepels volle melk
zout en peper

Voor de saus

scheutje olie
40 g boter
40 g bloem
150 ml groentebouillon
150 ml runderbouillon
150 ml room
2 theelepels sojasaus
1 theelepel Dijonmosterd

Bereidingswijze:

  • Stap 1: Meng het runder- met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ui, look, broodkruimels en het ei aan toe en meng goed. Voeg de melk toe en kruid het met zout en peper.
  • Stap 2: Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een proper bord. Dek het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).
  • Stap 3: Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Eenmaal die warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin gekleurd zijn.
  • Stap 4: Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats die in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten garen op zo’n 180 graden.
  • Stap 5: Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Voeg daarna dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.
  • Stap 6: Klaar om te eten? Serveer het met je favoriete aardappelen - een romige puree, frietjes of gekookte aardappelen.
Ikea geeft recept voor zijn bekende gehaktballetjes vrij
Foto: Ikea
NIET TE MISSEN