Archiefbeeld Kalmthoutse Heide. © Erik Vandewalle

Extreem hoog brandgevaar in Antwerpse en Limburgse natuurgebieden door aanhoudende droogte

In Antwerpen en Limburg geldt brandfase rood door aanhoudende droogte. Er is extreem hoog brandgevaar, meldt Agentschap Natuur en Bos. “Vooral in de droge en open (heide)gebieden is brandgevaar zeer reëel”, klinkt het. De toegang tot brandgevoelige gebieden in de provincies Antwerpen en Limburg wordt afgeraden.

jtp

Tot dusver was er al sprake van code oranje. Die werd maandag opgetrokken naar code rood. “De aanhoudende droogte en voorspelde strakke oostenwind voor de komende dagen liggen aan de basis van deze beslissing. De beperkte regenval van voorbije zaterdag heeft deze opschaling niet kunnen tegenhouden”, aldus het Agentschap Natuur en Bos.

De toegang tot brandgevoelige gebieden in de provincies Antwerpen en Limburg wordt afgeraden. De gebieden kunnen om praktische redenen niet afgesloten worden. “We vragen iedereen om het gezond verstand te gebruiken en uit de gebieden te blijven. Vuur maken is uiteraard verboden.”

“Uiteraard is dit voor de mensen geen leuk nieuws. Ook de coronamaatregelen blijven immers van kracht. De voorbije weken is duidelijk gebleken dat de natuur dichtbij een welgekomen plek is om even te onthaasten. Toch raden we nu af om de droge natuur in te trekken”, klinkt het.

Er wordt gevraagd extra waakzaam te zijn en problemen onmiddellijk te melden via het noodnummer 112. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten.