Het gaat om “slim” sigaretten van merken die op de Belgische markt niet verkocht mogen worden. © FOD Financiën

Opnieuw miljoenen illegale sigaretten in beslag genomen in Antwerpse haven

De douane heeft in de haven van Antwerpen 56 miljoen sigaretten en 17 ton waterpijptabak in beslag genomen. De goederen zaten verborgen in vijf containers afkomstig uit Sri Lanka en Taiwan. Sinds begin dit jaar werden in de Antwerpse haven alleen al 227 miljoen sigaretten in beslag genomen, terwijl het totaal voor heel België in 2019 197 miljoen bedroeg.

dvd

De inbeslaggenomen goederen zaten in containers met tegels. “Op basis van een risicoanalyse werden de containers onderworpen aan een grondige fysieke inspectie. De eerste rijen van elk van de containers bestond uit dozen met tegels waarachter de sigaretten en waterpijptabak verstopt zaten”, zegt de douane in een persbericht.

Het gaat om “slim” sigaretten, iets dunner dan de gewone dus, van de merken D&J, Cavallo en Milano. “Dit zijn zogenaamde “cheap white” sigaretten die niet op de Belgische markt verkocht mogen worden omdat ze geen geregistreerd merk zijn in België”, aldus de douane. “Onderzoek moet nog uitwijzen of het originele, dan wel nagemaakte cheap whites zijn. De waterpijptabak is van het merk Al Fakher.”

© FOD Financiën

De totale waarde van de ontdoken rechten, zoals invoerrechten, accijnzen en btw, bedraagt volgens de douane meer dan 22 miljoen euro.

Recordjaar

“In totaal werden in de Haven van Antwerpen sinds de start van de Coronacrisis al 91 miljoen sigaretten en nu dus 17 ton waterpijptabak in beslag genomen”, luidt het. In 2019 nam de Douane 197 miljoen sigaretten in beslag waarvan 116 miljoen in Antwerpen. Sinds begin 2020 nam de Douane al 282 miljoen sigaretten in beslag, waarvan 227 miljoen in Antwerpen en 17 ton waterpijptabak. 2020 is dus nu al een recordjaar.

“De douaniers zetten hun activiteiten onverminderd verder in deze coronatijden”, maakt de douane zich sterk. “Hun controles blijken meer dan ooit essentieel te zijn in de strijd tegen illegale en gevaarlijke goederen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge