Campus Botaniek krijgt nieuwe verwarmingsketels.

Campus Botaniek krijgt nieuwe verwarmingsketels. © Stijn Van de Sande

Busleyden Atheneum verkoopt ‘aandelen’ om milieuvriendelijke investeringen te betalen

De Mechelse school Busleyden Atheneum wil op twee van haar campussen investeren in de isolatie, verlichting en verwarming. Daarvoor is de school op zoek naar geld. Wie wil, kan via een platform voor sociale crowdfundings een aandeel kopen voor 100 euro. Dat bedrag krijg je in de loop van volgend jaar gegarandeerd terug.

Stijn Van de Sande

De afgelopen twee jaar investeerde het Busleyden Atheneum al ruim 600.000 euro in tal van energiebesparende maatregelen. Dit jaar doet de school daar nog eens 292.000 euro bovenop. Op campus Pitzemburg komt er dubbel glas in de ramen en een volledige vleugel van het gebouw wordt uitgerust met energiezuinige en intelligente ledverlichting. Op campus Botaniek vervangen hoge-rendementsketels de oude CV-ketels. Voor deze nieuwe reeks milieuvriendelijke investeringen krijgen beide campussen een subsidie van 35.500 euro van de stad Mechelen. Het resterende budget komt uit eigen middelen en particuliere fondsenwerving.

Die fondsenwerving gebeurt via het crowdfundingplatform Socrowd. De school roept zo veel mogelijk mensen op om via de actie een aandeel van 100 euro aan te kopen. Dat bedrag wordt door Socrowd verdrievoudigd. “Met je investering realiseren wij dus een milieuwinst die uiteindelijk drie keer zo hoog ligt”, zegt projectcoördinator Steven Van der Taelen. “Voor de aandeelhouder is er geen verlies in waarde. Je aandeel blijft waardevast. Je leent ons dus renteloos geld waarmee wij onze investeringen doen. In de loop van volgend jaar krijg je je geld gegarandeerd weer terug of laat je het bij Socrowd staan als inzet voor nieuwe projecten.”

“Samen met partners zoals de stad Mechelen, Socrowd en Scholengroep 5 geloven wij dat onze school nog duurzamer en uiteindelijk zelfs klimaatneutraal kan worden”, vertelt Van der Taelen. “Dit project levert bovendien niet alleen een bijdrage aan het milieu, het zorgt er ook voor dat meer van onze middelen naar onderwijs gaan doordat de energiekosten van onze school fors verlagen. Zo bekeken is je geïnvesteerde geld dus twee keer goed besteed en vormt het een heel mooi project om je spaargeld te activeren.”

Een aandeel kopen kan tot 4 mei via de website van Socrowd.

www.socrowd.be/projecten

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio