De recordvangst werd gedaan in een loods in Sint-Lenaarts. © koen fasseur

Miljoenenboetes voor omvangrijke sigarettensmokkel

Drie firma’s moeten tot 159 miljoen euro aan boetes betalen voor de invoer van miljoenen illegale sigaretten. De zaakvoerders en handlangers kregen straffen en boetes met uitstel.

sare

Het was de grootste vangst illegale sigaretten ooit in ons land, goed voor maar liefst 126 miljoen sigaretten van obscure merken die vanuit Indonesië in containers naar de haven van Antwerpen waren verscheept. In een loods aan de Conservenweg in Stabroek was op donderdag 9 januari van dit jaar een container met daarin ongeveer tien miljoen sigaretten van het merk Rothmans Blue aangetroffen. Sigaretten zonder fiscale zegels. De federale gerechtelijke politie (fgp) ontdekte in de loods een hoop administratie die erop wees dat er enkele dagen later nog zes containers vanuit Indonesië zouden aankomen. Er werd vermoed dat ook die gevuld zouden zijn met illegale sigaretten, de douane werd op de hoogte gebracht en er werd beslist niet onmiddellijk in te grijpen. De zes containers zouden geobserveerd worden om het groter netwerk achter de smokkel bloot te leggen.

Nadat twee van de containers opgehaald werden in de haven van Antwerpen werden ze door observatieteams van de douane gevolgd naar een loodsencomplex aan de Vaartkant in Sint-Lenaarts (Brecht). Toen de douaniers daar op donderdag 16 januari binnenvielen stootten ze op meer dan negentig miljoen sigaretten van de merken JPS Red, JPS Blue, Richmond Real Blue, Goldfield Red, Email Red en ESSE Lights Super Slim. Allemaal zonder fiscale zegels.

© koen fasseur

Ondanks het feit dat de douane de vier andere containers had laten blokkeren op kaai 913 in de haven, werd er toch nog een container opgehaald door een Nederlandse vrachtwagenchauffeur. In de drie andere containers vond de douane nog meer dan dertig miljoen sigaretten.

Tijdens de actie in januari werden in eerste instantie acht Turkse verdachten opgepakt, verschillende van de mannen kwamen eerder al in beeld tijdens dossiers rond de smokkel van illegale sigaretten. De douane bracht uiteindelijk twaalf personen en vijf vennootschappen voor de correctionele rechtbank. De twaalf verdachten werden allen veroordeeld tot celstraffen van achttien maanden tot veertig maanden, voor de meesten met uitstel.

Vier van de vennootschappen kregen miljoenenboetes, tot 159 miljoen euro, opgelegd, telkens goed voor vijfmaal de ontdoken accijnzen.

© koen fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen