“Daling van aantal gehospitaliseerden zet zich voort”

Print

Er liggen 1.285 patiënten op intensieve zorg, waarvan 992 worden beademd. Er zijn opnieuw 283 doden te betreuren, meldt het Nationaal Crisiscentrum. Het aantal gehospitaliseerde patiënten daalt, maar blijft hoog.

Er zijn in de laatste 24 uur zijn opnieuw 459 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een covid-19-besmetting. Er mochten 483 patiënten het ziekenhuis verlaten, in totaal liggen nu 5.590 mensen in het ziekenhuis na een besmetting. Dat is opnieuw een daling van 89 patiënten.

Er liggen 1.285 patiënten op intensieve zorg, waarvan 992 worden beademd. Er zijn opnieuw 283 doden te betreuren, 135 in Vlaanderen, 109 in Wallonië, en 39 in Brussel. Daarvan zijn 116 doden vastgesteld in de ziekenhuizen. In totaal zijn er 2.523 doden als gevolg van het nieuwe coronavirus in ons land. “Op dit ogenblik wordt de capaciteit van de bedden op intensieve zorg voor 59 procent ingenomen. Er zijn in ons land iets meer dan 1.000 bedden beschikbaar. ‘Het klopt dat in bepaalde regio’s bepaalde ziekenhuizen veel zwaarder belast zijn. Die zitten bijna aan hun maximumcapaciteit. Dat is niet nieuw”, zegt viroloog Steven Van Gucht, de voorzitter van het wetenschappelijk coronacomité.

Testen

Er werden 4.300 labotesten gedaan in de afgelopen 24 uur, waarvan 1.580 positief waren. 1.049 kwamen uit Vlaanderen, 375 uit Wallonië. “We groeien langzaam naar 10.000 testen per dag toe”, zegt Van Gucht. “De labocapaciteit is er, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat men in het veld kan volgen met de staalafnames, dat er voldoende afnamemateriaal beschikbaar is.”

“Ondanks de daling van de cijfers is de belasting op intensieve zorg nog steeds hoog, en dat zal de komende dagen nog blijven”, zegt Van Gucht. Hij raadt mensen ook aan om mondmaskers of ander beschermingsmateriaal niet in de diepvriezer te leggen. “Mensen stoppen maskers of andere items in de vriezers met het idee dat dit het virus zal doden”, zegt hij. “Wij willen benadrukken dat dit geen goede strategie is. Het virus bewaart zeer goed bij koude temperaturen en kan heel lang bewaren bij vriestemperaturen. Het afwassen van borden in een vaatwasmachine of het wassen van kleren op hoge temperatuur is wel effectief, maar koude en vriestemperaturen niet.”

“Maatregelen niet verzwakken”

De maatregelen werden volgens Van Gucht bijgesteld, maar niet verzwakt. “Het is niet het moment om maatregelen te verzwakken, dat zou veel te vroeg zijn”, vindt hij. “We zien dat de epidemie aan het verzwakken is, we hebben de piek gezien en de komende dagen en weken komen we wellicht in een neerwaartse daling terecht.”

Hij vindt het relevant om te beginnen nadenken over een versoepeling van de maatregelen, maar dan voor de toekomst. “Als we te vroeg loslaten, riskeren we een opflakkering die mogelijk nog erger is dan de huidige epidemie.”

Van Gucht is voorstander van Europese coördinatie. “De situatie in België zal zeker beïnvloed worden door die in onze buurlanden. De epidemie heeft verschillende landen in verschillende mate getroffen, er zijn bepaalde landen die minder getroffen werden en die kunnen denken aan het sneller versoepelen van maatregelen.”

Bekijk ook:

Experts spreken geruchten op sociale media tegen: “ Stop geen mondmaskers in diepvriezer, virus blijft zo langer zitten”

LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? De coronapatiënten in België: hun leeftijd en de evolutie Welke maatregelen zijn er in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.