© BERT DE DEKEN

Nu ook ongerustheid over zuurstoftekort in woonzorgcentra

Er was eerder al heisa door het gebrek aan beschermingsmateriaal, door de trage uitrol van de testcapaciteit en door het uitblijven van opleidingen voor de zorgkundigen, nu is er ook ongerustheid over een tekort aan zuurstof, zo meldt VRT.

mtm

Die zuurstof is belangrijk bij de palliatieve zorg van coronapatiënten. “Bij elk overlijden heb ik zuurstof nodig gehad”, verklaarde Erik Pinxten, een huisarts met veel patiënten in meerdere woonzorgcentra, woensdagavond in ‘Terzake’. “Ik hoor van het personeel op de werkvloer dat zuurstof een mogelijk probleem gaat zijn in de nabije toekomst. Dat betekent dat palliatieve zorgen een stukje moeilijker gaan worden. Een woonzorgcentrum kan veel doen, maar alles staat of valt bij materiaal. In deze coronacrisis in het rusthuis is van in het begin materiaal een pijnpunt.”

Dominique Roodhooft, directrice van de vzw Zorg-Saam, bevestigt inderdaad dat er een zuurstofprobleem dreigt. “We hebben leveranciers die een paar weken geleden de zuurstoftoestellen zijn komen halen omdat er bij ons te veel stonden en men ze in de ziekenhuizen nodig had”, verklaarde ze. “Als het zo is dat alleen de ziekenhuizen die toestellen hebben, dan weet ik niet waarom wij de patiënten moeten verzorgen.”

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid (CD&V), heeft intussen gereageerd op de noodkreet. “Ik heb een taskforce in het leven geroepen die vanaf donderdag dagelijks zal samenkomen”, zo verklaarde hij. “Daar zal onder meer beschermingsmateriaal aan de orde zijn, maar dus ook zuurstof. Er is al een uitdrukkelijke oproep aan de ziekenhuizen gedaan om de woonzorgcentra bij te springen met het nodige materiaal, het nodige personeel en het nodige medisch materiaal.”

Vastgoed

Jobs in de regio