Slecht nieuws voor wie allergisch is: berkenpollen houden door droog weer lelijk huis

Foto: BELGA

Slecht nieuws voor wie allergisch is: berkenpollen houden door droog weer lelijk huis

Print

Het is ideaal weer om de pollen van de berk, die sinds begin deze maand in bloei staat, de lucht in te blazen. Slecht nieuws dus voor iedereen die er ieder jaar weer last van heeft. “Omdat het zonnig en winderig weer is, zien we een enorme toename aan berkenpollen in de lucht”, zegt Didier Ebo van het departement Allergologie van de Universiteit Antwerpen. “Allergiepatiënten zullen er dezer dagen niet aan kunnen ontsnappen.”

De grafiek oogt vrij indrukwekkend. Waren er dezelfde tijd vorig jaar ongeveer duizend berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter in de lucht, dan zijn dat er vandaag meer dan drieduizend. Het gemiddelde van om en bij de vijfhonderd per kubieke meter in dezelfde periode de voorbije tien jaar, verbleekt er bij. “Dit is te verklaren door de klimatologische omstandigheden”, weet Didier Ebo, als hoogleraar verbonden aan de UAntwerpen en onder meer gespecialiseerd in allergieën. “Het droge weer van de voorbije weken – waardoor ze niet weg regenen – en dat het daarbovenop winderig is, maken dat de berkenpollen vrij spel krijgen om de lucht ingeblazen te worden.”

Slecht nieuws voor wie allergisch is: berkenpollen houden door droog weer lelijk huis
De grafiek die een enorme stijging aantoont. Foto: RR

De piek is opvallend. Maar het is toch vaker droog en winderig? “We zien zulke pieken ieder jaar wel eens bij zo’n weer”, zegt Ebo. “Nu is hij er gewoon zonder enige ‘waarschuwing’. Vaak kent die piek een mooie aanloop. Nu staat de berk nog maar net in bloei en zorgt het weer ervoor dat we meteen die enorme opflakkering zien. Ambetant voor wie er last van heeft, want zij krijgen nu plots symptomen. Wie allergisch is, zal er dezer dagen waarschijnlijk niet aan ontsnappen.”

Symptomen lijken op corona

De symptomen – hoesten, een loopneus en ademhalingsmoeilijkheden – lijken op de symptomen die iemand met een milde vorm van het coronavirus vertoont. Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op, zegt Ebo. “Al weet iemand die allergisch is goed genoeg hoe zijn of haar lichaam reageert op de pollen. Komt daar koorts bij en/of ben je heel moe? Dan moet er een alarmbel afgaan en neem je best contact op met je huisarts. Het is niet zo dat wie allergisch is nu sowieso ernstigere symptomen zal vertonen door de piek in de metingen. Op individueel vlak is dat moeilijk te zeggen. Iedereen reageert anders.”

Nu in het nieuws