© Joris Herregods

Nieuwe maatregelen: “Fietstunnel gaat dicht als social distancing niet wordt nageleefd”

Het afgelopen weekend werd duidelijk dat gebruikers onvoldoende afstand hielden in zowel de Sint-Annatunnel (voetgangerstunnel) als in de fietstunnel van de Kennedytunnel. Daarom neemt het Agentschap Wegen en Verkeer nu drastische maatregelen.

rvre, svw

“Het is belangrijk om de veiligheid in beide tunnels te kunnen garanderen, daarom zijn nu zeker met het goede weer extra maatregelen nodig. In de Sint-Annatunnel voorzien we bijkomend toezicht aan de lift. Momenteel werkt maar een van de twee liften. Als de afstandsregels niet worden nageleefd, sluiten we die lift en zijn de fietsers aangewezen op de roltrappen”, zegt Jef Schoenmakers van het AWV.

Op de roltrappen wordt de social distancing wel automatisch nageleefd volgens Schoenmakers. “Daar zorgen de fietsen die mee op de trap staan automatisch voor voldoende ruimte tussen en is er dus geen probleem. Mensen kunnen ook niet kruisen op de trappen.”

Het is de voorbije dagen, en zeker afgelopen weekend, vooral druk in de fietstunnel van de Kennedytunnel. De liften zijn er veel kleiner en de trap als alternatief is erg smal. Als fietsers elkaar daar kruisen, raken ze elkaar bijna aan. “We houden de situatie in de fietstunnel in het oog via onze controlekamers. Wanneer de situatie een paar uur fout loopt en er geen afstand wordt gehouden, zullen we de tunnel voor de rest van de dag volledig afsluiten. Zowel de trappen als de liften zijn dan buiten gebruik. Dan moeten de gebruikers naar de Sint-Annatunnel.”

Geen volwaardig alternatief

De Fietsersbond vindt het afsluiten van de fietstunnel geen goed idee, vooral omdat er geen volwaardig alternatief is voor de fietsers voor de verbinding tussen linker- en rechteroever. “De mensen zouden dan allemaal naar de voetgangerstunnel moeten, waar je eigenlijk maar vijf kilometer per uur mag rijden”, zegt Renaat Van Hoof, woordvoerder Fietsersbond Antwerpen. “Wat met de mensen die met een speed pedelec rijden? AWV moet als ze de fietserstunnel sluit voor een alternatief zorgen door bijvoorbeeld meer overzetboten in te zetten. Het is een merkwaardige maatregel. Gaat AWV de Kennedytunnel sluiten omdat er te veel automobilisten te snel rijden? Ik denk het niet.”

LEES OOK. Nauwelijks social distancing aan fiets- en voetgangerstunnels onder de Schelde

© Joris Herregods

MEER OVER Mobiliteit stad & rand