COLUMN
MOBILITEIT

Een vertrekpunt, een eindpunt,
een standpunt.

Stijn Wens blinkt voor de tweede maal zijn cargofiets op. © Catherine Negri

COLUMN. Uitgelezen moment voor slimme herstart na corona

Stijn Wens (45) is grafisch ontwerper. Samen met zijn vrouw en drie kinderen woont hij in de Seefhoek. Via de blog Antwerpenize.be zet hij zich in voor een epische fietsstad. Voor Gazet van Antwerpen is hij een van onze columnisten mobiliteit.

STIJN WENS

Drukke feestjes en fijne verrassende ontmoetingen: ze lijken in mijn herinnering veel verder weg dan vier weken geleden. Ik kijk er als een droom naar uit om terug vrij en vrolijk te gaan en staan waar ik op dat moment wil zijn. Ik heb mijn fiets al twee keer helemaal gepoetst en opgeblonken. Door een levende stad kunnen fietsen was een verworven en vanzelfsprekend recht dat ik nu pas echt naar waarde schat. De ergernissen over stoepparkeerders, snelheidsduivels en fietsdiefstallen lijken bijna onbelangrijk nu. Het nieuws dat onze ophokplicht nog wat langer zal moeten duren, wordt in kleine, makkelijk verteerbare stukjes gebracht zodat ik niet ontplof wanneer het zwart op wit in mijn gazet zal staan.

Maar toch, op een mooie dag zal de dreiging echt voorbij zijn en zal de stad uit zijn winterslaap mogen ontwaken. Zorgen dat het aantal beschikbare ziekenhuisbedden hoger blijft dan het aantal zieke mensen, daar zorgen we voor door gewoon massaal in ons kot te blijven. Deze oorlog moet ik voeren vanuit mijn zetel. “Flatten the curve”: dat is onze opdracht.

De stedelijke winterslaap blijkt niet alleen de coronacurve te temmen. De lucht die ik inadem, is bijvoorbeeld al vier weken van excellente kwaliteit. Gratis en voor niets maken ook de curves met ongevallen, files, dronken chauffeurs en andere verkeersovertredingen een diepe historische duik. De dag dat ik dan eindelijk wakker mag worden, zal wellicht in de economische curve ook een ferme deuk blijken te zitten.

“Wat gaan ze doen”, denk ik dan. Hoe gaat onze stad herstarten? De dag dat alles terug mag, gaat iedereen dan, afgezien van ziek worden, alles hetzelfde doen zoals voorheen? Gaat iedereen terug op hetzelfde moment in files staan? Gaan we fietsende kinderen per ongeluk de dode hoek in duwen? Gaat de stadslucht opnieuw verzuren door uitlaatgassen? Gaan sommigen terug stomdronken autorijden omdat het ‘nog wel zal gaan’? Het is misschien het uitgelezen moment om echt slim te herstarten, en meteen alle domme foutjes die in het systeem zaten er zoveel als mogelijk uit te filteren. Dit is echt een unieke kans die we volgens mij niet mogen laten voorbijgaan. Als we in staat zijn om economie en samenleving plat te leggen in naam van de coronacurve, dan kunnen we toch beter meteen alle belangrijke curves met dezelfde nuchterheid en realiteitszin benaderen en slim herstarten. Zo zal de stad straks niet alleen corona hebben bedwongen, maar kunnen we binnenkort hopelijk wakker worden in een fris en robuuster Antwerpen.

MEER OVER Column Stijn Wens

Verkeer Antwerpen: actuele verkeersinformatie, werfinfo en meer nieuws over mobiliteit